Delikatne i miękkie placuszki pancakes z dodatkiem szpinaku, który nadał im pięknego zielonego koloru. Podane ze słodkim twarożkiem połączonym z karmelizowanymi gruszkami to propozycja na słodkie śniadanie oraz sposób na przemycenie szpinaku do diety dzieci.
Gruszki obrać ze skórki, pozbyć się gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Cukier waniliowy wsypać na suchą patelnię i na małym ogniu rozpuścić.
Do płynnego cukru dodać masło i mieszać. Wrzucić pokrojone gruszki, przyprawić i smażyć obtaczając je delikatnie w karmelu, aż zmiękną. Wystudzić. Połowę gruszek odłożyć, a pozostałe zmiksować razem z twarogiem do uzyskania jednolitego kremu.
Szpinak rozmrozić i odsączyć z wody. Przełożyć do kielicha blendera, wlać mleko, jajka, dodać masło i cukier.
Wszystko razem miksować, aż masa stanie się w miarę jednolita. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i również zmiksować. Masa powinna mieć konsystencję tak jak przy tradycyjnych pancakes, czyli trochę gęstsza niż na tradycyjne naleśniki. Wylewać porcję ciasta na rozgrzaną suchą patelnię i smażyć z dwóch stron.
Placuszki smarować kremem gruszkowym, nakładając jeden na drugim i wykładając kawałki karmelizowanych gruszek. Placuszki można też jeść pojedynczo smarując kremem. Smacznego 🙂
Przepis z bloga: https://kuchniamniam.wordpress.com/2017/02/18/szpinakowe-placuszki-z-karmelizowanymi-gruszkami/
Szpinak rozdrobniony Hortex – 150 g
1/2 szklanki mleka
1 łyżka miękkiego masła
1 łyżka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki mąki pszennej
200 g zmielonego twarogu
2 twarde gruszki
3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
25 g masła
szczypta goździków mielonych
szczypta cynamonu
2 jajka