Lista zakupów:

Chili
Jogurt
Oliwa

Mieszanka meksykańska Hortex – 1 opakowanie

2 opakowania ciasta francuskiego

400 g zmielonej wołowiny

1 papryczka chili

1 jajko

oliwa

sól, pieprz

 

Dip:

100 ml jogurtu naturalnego

1 awokado

sok z połowy limonki

½ łyżeczki chili w proszku

sól, pieprz

4
Danie główne
25 minut
W roli
głównej:
MIESZANKA MEKSYKAŃSKA

Przepis:

Na patelni rozgrzej oliwę i usmaż mięso razem z pokrojoną papryczką chili. Potem przełóż wszystko do innego naczynia, a na patelnię wrzucić mieszankę meksykańską, doprawiając solą i pieprzem. Kiedy stanie się miękka, wymieszaj ją z mięsem.

Tymczasem zajmij się przygotowaniem empanadas. Z ciasta francuskiego wykrój koła, nałóż na nie farsz i zlep końce, dociskając brzegi widelcem (powstanie wzorek). Pierożki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C mniej więcej na 15 minut.

W tym czasie do miseczki wrzuć wszystkie składniki dipu, zblenduj i wstaw do lodówki.

Empanadas podawaj na ciepło lub na zimno, ze schłodzonym dipem.

Po obiedzie zaplanuj deser

Sprawdź

Dobierz napój do obiadu

Sprawdź

Inne dania z tym produktem

Kurczak po meksykańsku

Kurczak po meksykańsku

Inne dania z tej kategorii

Pierożki dim sum
Pierożki dim sum
Zobacz wszystkie