Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Szybkie pulpeciki w orientalnym sosie

Średnie
Dania główne
40min
4 porcje

Składniki

  • Pulpeciki:
  • Mielone mięso drobiowe 700 g
  • Olej 100 ml
  • Cebula 1 szt.
  • Dymka 1 szt.
  • Jajko 1 szt.
  • Drobno posiekana kolendra (lub natka pietruszki) 2 łyżki
  • Jasny sos sojowy 3 łyżki
  • Cukier 1 łyżeczka
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Sól
  • Sos:
  • Warzywa na patelnię z przyprawą orientalną Hortex 1 opakowanie
  • Bulion warzywny lub mięsny 500 ml
  • Olej 3 łyżki
  • Jasny sos sojowy 2 łyżki
  • Świeży korzeń imbiru 2 cm
  • Czosnek 3 ząbki
  • Papryczka chili 1 szt.
  • Mąka ziemniaczana 1 łyżka

Przygotowanie

Krok 1

Papryczkę chili przekrój wzdłuż na pół, usuń z niej nasiona i pokrój na małe kawałki. Imbir i czosnek drobno posiekaj. W woku lub dużym rondlu rozgrzej olej, dodaj czosnek, imbir i papryczkę chili. Smaż na dużym ogniu przez minutę, cały czas mieszając. Potem dodaj warzywa na patelnię oraz sos sojowy i smaż na sporym ogniu, cały czas mieszając. Bulion wymieszaj z mąką ziemniaczaną i wlej go do woka. Doprowadź do wrzenia i gotuj ok. 2-3 minut, aż sos zgęstnieje.

Krok 2

Wtedy odstaw na bok. Obraną cebulę pokrój w drobną kostkę i smaż na małym ogniu na łyżce oleju, aż się zeszkli. Do mielonego mięsa dodaj jajko, podsmażoną cebulę i pokrojoną natkę, dopraw cukrem, solą i pieprzem. Wyrób jednolitą masę. Zwilżonymi rękami formuj pulpeciki wielkości orzecha włoskiego.

Krok 3

Smaż na patelni na gorącym oleju po 2-3 minuty z każdej strony, aż będą rumiane. Usmażone, przełóż na papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Następnie przełóż je do sosu i gotuj na ok. 3-4 minuty. Pulpeciki podawaj udekorowane pokrojonym szczypiorkiem z dymki.

Powiązane przepisy

Spróbuj również