Lista zakupów:

Cebula
Czosnek
Jajka

Pulpeciki:
ok. 700 g mielonego mięsa drobiowego
100 ml oleju
1 cebula
1 dymka
1 jajko
2 łyżki drobno posiekanej kolendry (lub natki pietruszki)
3 łyżki jasnego sosu sojowego
1 łyżeczka cukru
świeżo zmielony czarny pieprz
sól

Sos:
Warzywa na patelnię z przyprawą orientalną Hortex – 1 opakowanie
500 ml bulionu warzywnego lub mięsnego
3 łyżki oleju
2 łyżki jasnego sosu sojowego
2 cm świeżego korzenia imbiru
3 ząbki czosnku
1 papryczka chili
1 łyżka mąki ziemniaczanej

W roli
głównej:
WARZYWA NA PATELNIĘ  Z PRZYPRAWĄ ORIENTALNĄ

Przepis:

Papryczkę chili przekrój wzdłuż na pół, usuń z niej nasiona i pokrój na małe kawałki. Imbir i czosnek drobno posiekaj. W woku lub dużym rondlu rozgrzej olej, dodaj czosnek, imbir i papryczkę chili. Smaż na dużym ogniu przez minutę, cały czas mieszając. Potem dodaj warzywa na patelnię oraz sos sojowy i smaż na sporym ogniu, cały czas mieszając. Bulion wymieszaj z mąką ziemniaczaną i wlej go do woka. Doprowadź do wrzenia i gotuj ok. 2-3 minut, aż sos zgęstnieje. Wtedy odstaw na bok. Obraną cebulę pokrój w drobną kostkę i smaż na małym ogniu na łyżce oleju, aż się zeszkli. Do mielonego mięsa dodaj jajko, podsmażoną cebulę i pokrojoną natkę, dopraw cukrem, solą i pieprzem. Wyrób jednolitą masę.

Zwilżonymi rękami formuj pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Smaż na patelni na gorącym oleju po 2-3 minuty z każdej strony, aż będą rumiane. Usmażone, przełóż na papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Następnie przełóż je do sosu i gotuj na ok. 3-4 minuty.
Pulpeciki podawaj udekorowane pokrojonym szczypiorkiem z dymki.

 

Po obiedzie zaplanuj deser

Sprawdź

Dobierz napój do obiadu

Sprawdź

Inne dania z tym produktem

Makaron rozmaitości

Makaron rozmaitości