Do garnka, na rozgrzany olej wrzuć drobno pokrojony imbir, czosnek i papryczkę. Smaż chwilę i dodaj: curry, sos sojowy i rybny. Następnie dodaj warzywa, bulion, mleko kokosowe, cukier i sok z limonki. Na koniec dodaj pokrojone mięso z kurczaka. Gotuj ok. 10-15 min.
Gotową zupę przelej na talerz i udekoruj świeżą kolendrą.
Matka Natura radzi:
Imbiru do Tajskiej zupy kalafiorowej nie musisz obierać, wystarczy, że dokładnie go umyjesz i pokroisz, a po ugotowaniu wyjmiesz. Jeśli jednak wolisz obrać to najłatwiej oskrobiesz go za pomocą łyżki.
Zupa kalafiorowa z koperkiem Hortex – 1 opakowanie
500 g mięsa z piersi kurczaka
500 ml bulionu
1 puszka mleka kokosowego
kawałek imbiru (ok. 3 cm)
2 ząbki czosnku
1 papryczka chili – bez pestek
3 łyżki soku z limonki lub cytryny
3 łyżki oleju, najlepiej sezamowego
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sosu rybnego
1 łyżka curry
1 łyżeczka zielonej pasty curry
świeża kolendra