Tarta z czarną porzeczką i bezą

Rewelacyjne ciasto, które koniecznie musicie kiedyś zrobić. W smaku słodko-kwaśne, idealne na każdą okazję. Osobiście uwielbiam połączenie kruchego ciasta z lekko kwaśnym nadzieniem i słodką bezą.

 

WYKONANIE

Kruchy spód: Do miski wsypać mąkę, cukier puder, sól, dodać żółtka i posiekane nożem zimne masło. Szybko zagnieść jednolite ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Kruche ciasto rozwałkować, wyłożyć do formy o średnicy 26 cm podwijając boki do góry. Spód ciasta ponakłówać widelcem i włożyć do piekarnika na 15 minut.

Nadzienie: Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 180°C. Do miski wbić jajko, rozmieszać je, dodać nektar z czarnej porzeczki, budynie waniliowe, cukier puder, mąkę ziemniaczaną i wszystko dobrze wymieszać, tak aby nie było grudek. Na koniec dodać czarną porzeczkę (nie rozmrażać jej wcześniej), wymieszać i równomiernie wyłożyć na podpieczony kruchy spód. Włożyć do piekarnika i piec przez 30 minut. Po tym czasie wyciągnąć i zostawić do ostudzenia.

Beza: Białka ubić ze szczyptą soli dodając stopniowo cukier. Do ubitych białek wlać ocet, wymieszać delikatnie szpatułką. Następnie wsypać mąkę ziemniaczaną, ponownie wymieszać i wyłożyć równomiernie na tarcie tworząc dowolne wzory. Włożyć do piekarnika i po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 150°C. Piec bezę przez 30 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, ale go nie otwierać przez kolejne 10 minut. Ciasto studzić w temperaturze pokojowej i nie wkładać go do lodówki.

 

Tarta z czarną porzeczką i bezą image1 1

Tarta z czarną porzeczką i bezą image2 2

 

Przepis z bloga: http://ejszet.blogspot.com/2017/03/tarta-z-czarna-porzeczka-i-beza.html

Lista zakupów

Na kruchy spód:
225 g mąki pszennej tortowej
30 g cukru pudru
szczypta soli
125 g zimnego masła
4 żółtka

Na nadzienie:
1 jajko
Czarna porzeczka nektar Hortex – 120 ml
2 opakowania budyniu waniliowego z cukrem

1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru pudru
Czarna porzeczka Hortex – 1 opakowanie

Na bezę:
4 białka
szczypta soli
150 g cukru
1/2 łyżeczki octu winnego białego
1/2 łyżeczki mąki ziemiaczanej

Inne potrawy
w tej kategorii
Granola porzeczkowa
Granola porzeczkowa

Sprawdź przepis
Porzeczkowy deser z tapioki z musem z mango
Porzeczkowy deser z tapioki z musem z mango

Sprawdź przepis