Z mąki, 2 żółtek, śmietany i soli zagnieć ciasto i włóż do lodówki na ok. 30 min.
Po tym czasie schłodzonym i rozwałkowanym ciastem wyłóż spód formy na tartę. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C ok. 10 minut. Podpieczone ciasto wyjmij z pieca i ułóż na nim lekko rozmrożone warzywa.
Następnie ricottę wymieszaj ze śmietaną, jajkami i tymiankiem. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowaną masę wylej na warzywa i ponownie wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °C na około ok. 40 minut.
Tatrę podawaj ciepłą.
Ciasto:
200 g mąki pszennej
100 ml kwaśnej śmietany
2 żółtka
1/2 łyżeczki soli
Farsz:
Mieszanka włoska Hortex – 1 opakowanie
250 g sera ricotta
100 ml śmietany
2 jajka
świeży tymianek
sól, pieprz