Lista zakupów:

Cukier puder
Mąka
Masło

Spód:

100 g łuskanych pistacji

100 g mąki pszennej

75 g masła

50 g cukru trzcinowego

2-3 łyżki wody

Krem:

Jeżyny Hortex – 1 opakowanie

250 g sera mascarpone

3 łyżki śmietanki min. 30%

2 łyżki cukru pudru

laska wanilii

4
Deser
50 minut
W roli
głównej:
JEŻYNY

Przepis:

Pistacje zmiksuj, po czym wymieszaj z mąką, cukrem, posiekanym masłem i wszystko zagnieć, dodając stopniowo 2-3 łyżki zimnej wody. Wyrobione ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny.

W tym czasie 8 mniejszych lub 4 większe foremki do tartaletek wysmaruj masłem i odstaw.

Następnie przygotuj krem. Śmietankę lekko podgrzej z ziarenkami wanilii i ostudź. Mascarpone utrzyj z cukrem pudrem, połącz ze śmietanką, wszystko delikatnie wymieszaj i wstaw do lodówki.

Ciasto podziel na równe części, rozwałkuj i wylep nim dno oraz boki foremek. Spód ponakłuwaj widelcem. Piecz 10 – 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C.

Upieczone ciasteczka ostudź. Do tartaletek wyłóż krem i przykryj go równomiernie rozmrożonymi owocami. Ciastka możesz przed podaniem posypać cukrem pudrem lub posiekanymi pistacjami.

Po obiedzie zaplanuj deser

Sprawdź

Dobierz napój do obiadu

Sprawdź

Inne dania z tym produktem

Biszkoptowe mini roladki z jeżynami

Biszkoptowe mini roladki z jeżynami