Tartaletki z jeżynami

4 OS
Deser
50 minut

Pistacje zmiksuj, po czym wymieszaj z mąką, cukrem, posiekanym masłem i wszystko zagnieć, dodając stopniowo 2-3 łyżki zimnej wody. Wyrobione ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny.

W tym czasie 8 mniejszych lub 4 większe foremki do tartaletek wysmaruj masłem i odstaw.

Następnie przygotuj krem. Śmietankę lekko podgrzej z ziarenkami wanilii i ostudź. Mascarpone utrzyj z cukrem pudrem, połącz ze śmietanką, wszystko delikatnie wymieszaj i wstaw do lodówki.

Ciasto podziel na równe części, rozwałkuj i wylep nim dno oraz boki foremek. Spód ponakłuwaj widelcem. Piecz 10 – 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C.

Upieczone ciasteczka ostudź. Do tartaletek wyłóż krem i przykryj go równomiernie rozmrożonymi owocami. Ciastka możesz przed podaniem posypać cukrem pudrem lub posiekanymi pistacjami.

Lista zakupów

Spód:
100 g łuskanych pistacji
100 g mąki pszennej
75 g masła
50 g cukru trzcinowego
2-3 łyżki wody

Krem:
Jeżyny Hortex – 1 opakowanie
250 g sera mascarpone
3 łyżki śmietanki min. 30%
2 łyżki cukru pudru
laska wanilii

Inne potrawy
w tej kategorii
Szpajza cytrynowo – truskawkowo
Szpajza cytrynowo – truskawkowo

Sprawdź przepis