Tarteletki z kremem gruszkowym (bezglutenowe, bez cukru)

Przepis ten chodził za mną dość długi okres czasu.

Spód:

1. Orzechy wsypać do rondelka z nieprzywierającym dnem lub na patelnię, podgrzewać, mieszając, aż orzechy troszkę się przyrumienią i zaczną ładnie pachnieć. Zdjąć z ognia i orzechy przesypać na talerz, odstawić do całkowitego ostygnięcia.

2. Orzechy i daktyle przełożyć do blendera i zmiksować. Dodać pozostałe składniki na spód i wymieszać. Masą orzechową wyłożyć foremki do tarteletek. Całość włożyć na kilka godzin do lodówki (ja krem robiłam następnego dnia) by stężała, choć myślę, że spokojnie godzina w lodówce wystarczy.

3. Z soku przecierowego i budyniu w proszku ugotować budyń. W tym celu 3/4 litra soku przelać do garnka i zagotować, w naczyniu obok wymieszać proszek budyniowy i pozostały sok. Rozrobione budynie wlać na wrzątek, doprowadzić do wrzenia i ugotować gęsty budyń. Zdjąć z palnika, przykryć folią spożywczą (powinna dotykać wierzchu budyniu), wystudzić w temperaturze pokojowej.

4. Masło utrzeć na lekką masę. Łyżka po łyżce dodawać budyń ucierając do dokładnego połączenia. Łyżką albo szprycą (ja to robiłam łyżką, tak by było szybciej) nakładać krem do przygotowanych wcześniej tarteletek. Włożyć do lodówki na kilka godzin tak by krem stężał. Ozdobić owocami.

Smacznego.

 

Tarteletki z kremem gruszkowym bezglutenowe bez cukru image1 1

Tarteletki z kremem gruszkowym bezglutenowe bez cukru image2 2

Tarteletki z kremem gruszkowym bezglutenowe bez cukru image3 3

Tarteletki z kremem gruszkowym bezglutenowe bez cukru image4 4

Tarteletki z kremem gruszkowym bezglutenowe bez cukru image5 5

Tarteletki z kremem gruszkowym bezglutenowe bez cukru image6 6

 

Wpis powstał na konkurs Hortex.

Wpis z bloga: http://spicy-carrot.blogspot.com/2017/03/tarteletki-z-kremem-gruszkowym.html

Lista zakupów

Spód:
2 szklanki orzechów arachidowych (bez soli)
80  g suszonych daktyli
1/4 szklanki kakao bez cukru
4 łyżki roztopionego oleju kokosowego

Krem:
Jabłko-gruszka z delikatnym miąższem sok 100% Hortex – 1 L
3 opakowania budyniu śmietankowego bezglutenowego bez dodatku cukru
250 g masła, w temperaturze pokojowej

Inne potrawy
w tej kategorii
Biszkoptowe mini roladki z jeżynami
Biszkoptowe mini roladki z jeżynami

Sprawdź przepis