Lista zakupów:

Cukier
Cukier puder
Jajka

Wiśnie bez pestek Hortex – 1 opakowanie

850 g masy makowej z bakaliami

6 jajek

4 łyżki kaszy manny

100 g orzechów laskowych

kilka łyżek kakao

 

Nasączenie:

4 łyżki likieru wiśniowego

1/3 szklanki zaparzonej mocnej kawy

1 łyżka cukru

 

Mus kawowy:

500 g sera mascarpone

250 ml śmietanki 36%

2/3 szklanki cukru pudru

4-5 łyżek zaparzonej mocnej kawy

 

4
Desery
60 minut
W roli
głównej:
WIŚNIE BEZ PESTEK

Przepis:

Tortownicę o średnicy 21-23 cm posmaruj masłem i oprósz mąką.  Piekarnik nagrzej do temperatury 175oC. Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj na puszysty krem, a białka ubij na sztywną pianę. Masę makową z bakaliami wymieszaj z kaszą manną, żółtkami i na koniec delikatnie wymieszaj z pianą z białek. Gotową masę wyłóż do tortownicy i wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz ok. 40-45 minut. Gdy ciasto będzie całkowicie ostudzone, pokrój je na trzy warstwy.

Mus kawowy:

Zimną śmietankę ubij wraz z cukrem pudrem na sztywną pianę. Następnie delikatnie wymieszaj ją z serem mascarpone i z ostudzoną kawą. Gotowy mus wstaw do lodówki.

Nasączenie:

Likier wiśniowy wymieszaj z kawą i cukrem.

Pierwszą warstwę ciasta ułóż na tortownicy  i skrop ją 1/3 nasączenia (w przypadku bardzo wilgotnych warstw nasączenie należy odpowiednio ograniczyć). Potem rozsmaruj na niej 1/3 musu kawowego i poukładaj część rozmrożonych wiśni. Przykryj drugim krążkiem i powtórz czynności. Na koniec połóż ostatni krążek, skrop resztą nasączenia i rozsmaruj pozostałością kremu po wierzchu i bokach tortu.

Boki tortu posyp posiekanymi orzechami laskowymi, a wierzch obficie oprósz kakao. Tak przygotowany tort wstaw do lodówki (najlepiej na całą noc).

 

Po obiedzie zaplanuj deser

Sprawdź

Dobierz napój do obiadu

Sprawdź

Inne dania z tym produktem

Bezglutenowe brownie z wiśniami

Bezglutenowe brownie z wiśniami

Inne dania z tej kategorii

Czerwony jak burak
Czerwony jak burak
Zobacz wszystkie