Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Tort makowy z wiśniami

Średnie
Desery
60minut
4 porcje

Składniki

  • Wiśnie bez pestek Hortex 1 opakowanie
  • Masa makowa z bakaliami 850 g
  • Jajek 6
  • Kasza manna 4 łyżki
  • Orzechy laskowe 100 g
  • Kakao Kilka łyżek
  • Nasączenie:
  • Likier wiśniowy 4 łyżki
  • Zaparzona mocna kawa 1/3 szklanki
  • Cukier 1 łyżka
  • Mus kawowy:
  • Ser mascarpone 500 g
  • Śmietanka 36% 250 ml

Przygotowanie

Krok 1

Tortownicę o średnicy 21-23 cm posmaruj masłem i oprósz mąką. Piekarnik nagrzej do temperatury 175°C

Krok 2

Oddziel żółtka od białek.

Krok 3

Żółtka utrzyj na puszysty krem, a białka ubij na sztywną pianę.

Krok 4

Masę makową z bakaliami wymieszaj z kaszą manną, żółtkami i na koniec delikatnie wymieszaj z pianą z białek.

Krok 5

Gotową masę wyłóż do tortownicy i wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz ok. 40-45 minut.

Krok 6

Gdy ciasto będzie całkowicie ostudzone, pokrój je na trzy warstwy.

Krok 7

Zimną śmietankę ubij wraz z cukrem pudrem na sztywną pianę.

Krok 8

Następnie delikatnie wymieszaj ją z serem mascarpone i z ostudzoną kawą.

Krok 9

Gotowy mus wstaw do lodówki.

Krok 10

Likier wiśniowy wymieszaj z kawą i cukrem.

Krok 11

Pierwszą warstwę ciasta ułóż na tortownicy i skrop ją 1/3 nasączenia (w przypadku bardzo wilgotnych warstw nasączenie należy odpowiednio ograniczyć).

Krok 12

Potem rozsmaruj na niej 1/3 musu kawowego i poukładaj część rozmrożonych wiśni Hortex. Przykryj drugim krążkiem i powtórz czynności.

Krok 13

Na koniec połóż ostatni krążek, skrop resztą nasączenia i rozsmaruj pozostałością kremu po wierzchu i bokach tortu.

Krok 14

Boki tortu posyp posiekanymi orzechami laskowymi, a wierzch obficie oprósz kakao.

Krok 15

Tak przygotowany tort wstaw do lodówki (najlepiej na całą noc).

Powiązane przepisy

Spróbuj również