Tort makowy z wiśniami

4 OS
Desery
60 minut

Tortownicę o średnicy 21-23 cm posmaruj masłem i oprósz mąką.  Piekarnik nagrzej do temperatury 175oC. Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj na puszysty krem, a białka ubij na sztywną pianę. Masę makową z bakaliami wymieszaj z kaszą manną, żółtkami i na koniec delikatnie wymieszaj z pianą z białek. Gotową masę wyłóż do tortownicy i wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz ok. 40-45 minut. Gdy ciasto będzie całkowicie ostudzone, pokrój je na trzy warstwy.

Mus kawowy:
Zimną śmietankę ubij wraz z cukrem pudrem na sztywną pianę. Następnie delikatnie wymieszaj ją z serem mascarpone i z ostudzoną kawą. Gotowy mus wstaw do lodówki.

Nasączenie:
Likier wiśniowy wymieszaj z kawą i cukrem.

Pierwszą warstwę ciasta ułóż na tortownicy  i skrop ją 1/3 nasączenia (w przypadku bardzo wilgotnych warstw nasączenie należy odpowiednio ograniczyć). Potem rozsmaruj na niej 1/3 musu kawowego i poukładaj część rozmrożonych wiśni. Przykryj drugim krążkiem i powtórz czynności. Na koniec połóż ostatni krążek, skrop resztą nasączenia i rozsmaruj pozostałością kremu po wierzchu i bokach tortu.

Boki tortu posyp posiekanymi orzechami laskowymi, a wierzch obficie oprósz kakao. Tak przygotowany tort wstaw do lodówki (najlepiej na całą noc).

Lista zakupów

Wiśnie bez pestek Hortex – 1 opakowanie
850 g masy makowej z bakaliami
6 jajek
4 łyżki kaszy manny
100 g orzechów laskowych
kilka łyżek kakao

Nasączenie:
4 łyżki likieru wiśniowego
1/3 szklanki zaparzonej mocnej kawy
1 łyżka cukru

Mus kawowy:
500 g sera mascarpone
250 ml śmietanki 36%
2/3 szklanki cukru pudru
4-5 łyżek zaparzonej mocnej kawy

Inne potrawy
w tej kategorii
Kaczka nadziewana wiśniami z buraczkami purée
Kaczka nadziewana wiśniami z buraczkami purée

Sprawdź przepis
Cappuccino pieczarkowe z oliwą truflową i ziołami
Cappuccino pieczarkowe z oliwą truflową i ziołami

Sprawdź przepis