Tort szpinakowy

Dziś mam dla Was kolejny torcik, chociaż nie taki codzienny. Jego podstawę stanowi szpinak. Torcik nie dość, że przepięknie wygląda, przywołuje do domu wiosnę i wzbudza nie małe zaciekawienie, to w połączeniu z tymi składnikami stanowi naprawdę interesujące połączenie smakowe, warte powtórzenia.
Przepis na ciasto może stanowić świetną bazę do innych wypieków- babeczek, czy chociażby ciasta w stylu leśny mech.

Tort szpinakowy serkiem mascarpone

Ciasto szpinakowe: na tortownicę (18-20 cm)
Suche składniki łączymy w jednej misie. Mokre miksujemy w drugiej i wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Przelewamy do tortownicy i pieczemy ok. 50 minut do suchego patyczka.Przekrawamy na trzy krążki.

Masa:

Kremówkę ubijamy na tzw. 3/4 (czyli nie całkiem sztywno) i dodajemy serek chwilę miksujemy. Odkładamy ok 1/3 masy do obłożenia boków.

Do większej porcji masy (tej do przekładania w środku, dodajemy dodatkowo jogurt oraz porcję żelki=galaretki i całość miksujemy.

Żelka jabłko-kiwi:

Owoce ścieramy na tarce, podlewamy sokiem i dusimy, aż się prawie rozgotują. Następnie dodajemy galaretę i całość dokładnie mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do stężenia. Masa ma zacząć tężeć. 1/3 galaretki tężejącej zmiksowałam z masą śmietankową (tą do przełożenia).

do nasączenia
50-70 ml wódki o smaku antonówki
100 soku jabłkowego Hortex
70-100 ml wody

Przełożenie:

Każdy krążek delikatnie nasączamy. Pierwszy blat posmarowałam dodatkowo odrobiną dżemu o smaku kiwi. i wyłożyłam porcję masy. Na drugi krążek wykładamy żelkę jabłko-kiwi a na nią masę i przykrywamy trzecim blatem. Wstępnie wyrównujemy boki i pokrywamy cienką warstwą masy.Tort odstawiamy na kilka godzin do lodówki- minimum 1 -2 godziny, a następnie obkładamy pozostałą masą.

Wierzch dekorujemy według uznania. Ja przygotowałam czekoladowy ganache z dodatkiem odrobiny zielonego barwnika i udekorowałam bezikami, czekoladą, posypkami, dynią i okruchami z ciasta.

Pamiętajcie, że polewa ma mieć płynną konsystencję, ale też jak najniższą temperaturę-nie polewamy świeżo przygotowaną polewą, bo masa spłynie.

Ganache:
50 ml gorącej kremówki zalewam ok. 130 g białej czekolady i łączymy z barwnikiem.

Tort szpinakowy image1 1

Tort szpinakowy image2 2

Tort szpinakowy image3 3

Tort szpinakowy image4 4

Tort szpinakowy image5 5

Przepis: http://smerfetka79.blogspot.com/2017/03/tort.html

Lista zakupów

Ciasto szpinakowe:
2 jaja
190 g mąki pszennej
60 g mąki dyniowej
80 gram świeżego szpinaku
Szpinak rozdrobniony Hortex – 80-100 g  +ok.50 ml mleka
180 g cukru
2 ( niepełne) łyżeczki proszku do pieczenia
80 ml miękkiego masła
odrobina skórki otartej z limonki

 

Masa:
500 ml mascarpone
500 ml ubitej kremówki
150 ml jogurtu może być naturalny lub o smaku kiwi
skórka z otartej limonki do smaku
cukier waniliowy do smaku

Żelka jabłko-kiwi:
1 galaretka o smaku trawy cytrynowej/kiwi/jabłkowej
6 kiwi
2 duże, soczyste jabłka
Jabłko sok 100% Hortex – 250 ml
ok. 50 gram szpinaku Hortex

Inne potrawy
w tej kategorii
Tort szpinakowy z aromatycznym sosem grzybowym
Tort szpinakowy z aromatycznym sosem grzybowym

Sprawdź przepis
Pieczarki nadziewane szpinakiem
Pieczarki nadziewane szpinakiem

Sprawdź przepis