Lista zakupów:

Jajka
Mąka
Sól i pieprz

Biszkopt marchewkowy:
1 całe jajko
2 żółtka
szczypta soli
2 łyżki oleju rzepakowego
Vitaminka Marchewka Hortex – 1/2 szklanki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki mąki pszennej

Omlet szpianakowy:
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
Szpinak liście Hortex – 4 brykieciki + 2 kostki śmietanki ze Szpinaku w sosie śmietanowym Hortex
2 jajka
sól , pieprz

Pianka kalafiorowa:
Kalafior różyczki Hortex – 200 g
2 białka
szczypta soli
2 szczypty czarnego pieprzu
2 szczypty gałki muszkatołowej

Twaróg:
300 g twarogu śmietankowego
200 ml kwaśnej śmietany 18%
1/2 pęczka grubego szczypiorku
sól, pieprz
Dodatkowo:
szczypiorek do posypania gotowego tortu

W roli
głównej:
KALAFIOR RÓŻYCZKI

Przepis:

Mój dzień z Hortex…? Wyglądał dziś właśnie tak:

Bajecznie kolorowo, pysznie i zdrowo.

Poszczególne warstwy torciku to poezja i różnorodność smaków, lekko słodki biszkopt na bazie soku z marchwi Hortex , pieczony omlet szpinakowy oraz pianka z białek i gotowanego kalafiora, a poszczególne warstwy przełożone śmietankowym twarogiem ze świeżym szczypiorkiem.

Brzmi smacznie i zachęcająco prawda?

Przygotowanie:

Biszkopt:

Białko ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodawać powoli żółtka, olej oraz sok marchewkowy Hortex cały czas miksując.
Wsypać proszek do pieczenia oraz mąkę, wymieszać łyżką do powstania jednolitego ciasta.
Masę wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 25-30 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Upieczony biszkopt pozostawić do wystudzenia.

Omlet szpinakowy:

Na patelni rozgrzać masło, przesmażyć drobno posiekany czosnek, dodać szpinak ze śmietanką.
Dusić do odparowania płynu, ostudzić.
Zimny szpinak wymieszać z jajkami, doprawić sola i pieprzem.
Masę wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. (do ścięcia się jajek)
Pianka kalafiorowa: kalafiora ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić, rozdrobnić mikserem lub widelcem.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Do białek dodać kalafiora, doprawić, pieprzem oraz gałka muszkatołową.
Ponownie zmiksować.
Piankę wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ok.40 min w piekarniku nagrzanym do 150 st.

Twaróg:

Twaróg zmiksować ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem.
Dodać posiekany szczypiorek, wymieszać.

Złożenie: w tortownicy ułożyć biszkopt marchewkowy, rozsmarować na nim 1/2 twarożku, przykryć omletem szpinakowym, na który należy wyłożyć resztę sera.
Wierzch tortu przykryć kalafiorową pianką , posypać szczypiorkiem.
Schłodzić w lodówce 1-2 godz.

Torcik możemy podać posypany tylko szczypiorkiem lub z dodatkiem pokrojonych świeżych warzyw np. rzodkiewki, papryki, pomidora, sałaty.
Jako dodatek polecam kolorowe warzywa gotowane na parze np. kalafiora, brokuła, marchew, groszek.
A może wolicie sos koperkowy lub czosnkowy ? Proszę bardzo, także będzie idealnie komponował się smakowo z torcikiem.

Wiecie co jest fajne ? Można zabrać go jako lunch do pracy czy szkoły, a wszyscy z zaciekawieniem będą się przyglądać co tam ciekawego macie

 

Smacznego
Wpis z bloga: http://www.szczyptachili.pl/tort-warzywny-hortex-z-twarogiem/

Po obiedzie zaplanuj deser

Sprawdź

Dobierz napój do obiadu

Sprawdź

Inne dania z tym produktem

Smażony ryż z kalafiora z krewetkami

Smażony ryż z kalafiora z krewetkami