Lista zakupów:

Cebula
Czosnek
Mąka

Farsz:

Szpinak rozdrobniony Hortex – 1 opakowanie

2 opakowania sera ricotta

1 cebula

3 ząbki czosnku

2 łyżki masła

1 łyżka oliwy z oliwek

sól, pieprz

Ciasto makaronowe:

400 g mąki pszennej

4 jajka

2 szczypty soli

 

4
Danie główne
50 minut
W roli
głównej:
SZPINAK ROZDROBNIONY

Przepis:

Cebulę i czosnek posiekaj i lekko podsmaż na rozgrzanej oliwie, po czym dodaj rozmrożony i odsączony szpinak i całość smaż przez chwilę. Wystudzony farsz wymieszaj z serem ricotta, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Na stolnicę wsyp mąkę z solą i uformuj w niej dołek, po czym wbij jajka, dodaj odrobinę wody  i zagnieć wszystko do uzyskania jednolitej masy. Ciasto jest gotowe, jeśli mniej więcej po 20 minutach wyrabiania, rozkrojone ma widoczne pęcherzyki powietrza w środku. Gotowe ciasto rozwałkuj na cienki placek, pokrój w czterocentymetrowe kwadraty i na środek każdego nałóż farsz. Na koniec z kwadratów zrób trójkąty, po czym owiń je na palcu z dwóch rogów,  zlep i uformuj tortelloni.

Gotuj w osolonej, wrzącej wodzie ok. 3 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Podawaj z roztopionym masłem

Po obiedzie zaplanuj deser

Sprawdź

Dobierz napój do obiadu

Sprawdź

Inne dania z tym produktem

Koktajl ze szpinakiem

Koktajl ze szpinakiem

Inne dania z tej kategorii

Zielone lasagne
Zielone lasagne
Zobacz wszystkie