Tortilla ze szpinakiem

4 OS
Danie główne
30 minut

Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Odstaw do ostygnięcia. Na dużej patelni podgrzej oliwę z oliwek i usmaż na niej kurczaka przyprawionego solą, pieprzem i ostrą papryką.

W misce roztrzep jajka. Szpinak bardzo dobrze odciśnij, posiekaj i dodaj do jajek. Ziemniaki obierz i pokrój w plasterki. Ponownie rozgrzej patelnię z odrobiną oliwy, ułóż na niej plasterki ziemniaka, na wierzch ułóż pokrojony w drobną kostkę filet z kurczaka. Przypraw solą i pieprzem, zalej mieszanką jajek i szpinaku. Delikatnie potrząśnij patelnią, aby jajka dostały się w wolne przestrzenie. Patelnię przykryj pokrywką, zmniejsz temperaturę pod patelnią i zostaw wszystko na 10 minut.

Następnie zdejmij pokrywkę i wstaw tortillę pod rozgrzaną górną grzałkę piekarnika na ok. 10 minut.

Podawaj z chrupiącym pieczywem.

Lista zakupów

Szpinak liście Hortex – 250 g
1 filet z piersi kurczaka
10 jajek
2 ziemniaki
5-6 łyżek oliwy z oliwek
ostra papryka w proszku
sól, pieprz

Inne potrawy
w tej kategorii
Szagówki (kopytka) ze skwarkami
Szagówki (kopytka) ze skwarkami

Sprawdź przepis
Makaron rozmaitości
Makaron rozmaitości

Sprawdź przepis