Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Tarta truskawkowa

Średnie
Desery
ok.3godzin
8 porcji

Składniki

  • Truskawki bez szypułek Hortex 1 opakowanie
  • Mąka pszenna 160 g
  • Mielone migdały 50 g
  • Zimne masło 100 g
  • Jajko 1 sztuka
  • Cukier puder 40 g
  • Sól szczypta
  • Śmietanka 30% 250 ml
  • Galaretka cytrynowa 1 sztuka
  • Woda 300 ml
  • Galaretka truskawkowa 1/2
  • Woda 200 ml

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę wymieszaj ze startymi migdałami.

Krok 2

Dodaj cukier puder, sól, jajko, posiekane na kawałki masło i szybko zagnieć.

Krok 3

Rozwałkuj na okrąg o średnicy ok. 30 cm, na podsypanej mąką stolnicy.

Krok 4

Wyłóż ciasto na formę do tarty o średnicy 26 cm.

Krok 5

Dokładnie dociśnij brzegi i odetnij ciasto, które wychodzi poza foremkę.

Krok 6

Nakłuj ciasto widelcem i włóż do zamrażalnika na 15-20 minut.

Krok 7

Po wyciągnięciu z zamrażalnika, na formę połóż papier do pieczenia.

Krok 8

Wsyp do niej strączki lub specjalne ceramiczne kulki, żeby obciążyć ciasto.

Krok 9

Piecz 20 minut w 180oC. Następnie delikatnie ściągnij papier z obciążeniem i piecz jeszcze 10-15 minut do delikatnego zarumienienia. Ostudź ciasto.

Krok 10

W międzyczasie galaretkę cytrynową wrzuć do 300 ml gorącej (nie wrzącej) wody i mieszaj do rozpuszczenia. Ostudź.

Krok 11

Śmietankę ubij na sztywno i dodaj stopniowo galaretkę, cały czas miksując. Przełóż piankę na kruchy spód, wyrównaj i schłodź w lodówce do stężenia (około 1 godzinę).

Krok 12

W międzyczasie rozpuść galaretkę truskawkową w 200 ml gorącej wody, dokładnie wymieszaj i odstaw do ostudzenia.

Krok 13

Półzamrożone truskawki pokrój na połówki i wyłóż przecięciem do dołu na piankę, jedna obok drugiej. Ostrożnie zalewaj wystudzoną galaretką.

Krok 14

Tak przygotowaną tartę chłódź kolejną godzinę. Do czasu podania przechowuj w lodówce.

Powiązane przepisy

Spróbuj również