Truskawki wsyp na patelnię, dodaj cukier i sok z cytryny i często mieszając, duś do momentu, aż powstanie gęsty dżem. Następnie odstaw do ostygnięcia.
Mąkę wymieszaj w misce z drożdżami, cukrem i solą, po czym dodaj jajka, 80 g smalcu i lekko podgrzane mleko. Tak wyrobione, gładkie ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Potem podziel je mniej więcej na 10 części i z każdej uformuj kulę. Za jakiś czas kule rozwałkuj na prostokąty i posmaruj dżemem, po czym zwiń wzdłuż krótszego boku i zwiń, tak by powstały „ślimaki”.
Bułeczki ułóż na blasze wyłożonej papierem, posmaruj ich wierzch smalcem. Piecz ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do temperetaury 180°C.
Gotowe do spozycia drożdżówki posyp cukrem pudrem.
Ciasto:
500 g mąki pszennej
200 ml mleka
100 g smalcu
75 g cukru pudru
2 jajka
12 g drożdży instant
szczypta soli
Dżem:
Truskawki bez szypułek Hortex – 1 opakowanie
200 g cukru
1 łyżka soku z cytryny