Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Truskawkowe ensaimadas czyli hiszpańskie drożdżówki

Średnie
Desery
60min
4 porcje

Składniki

  • Truskawki bez szypułek HORTEX 1 opakowanie
  • Mąki pszennej 500 g
  • Mleka 200 ml
  • Smalcu 100 g
  • Cukru pudru 75 g
  • Jajka 2 szt.
  • Drożdży instant 12 g
  • Szczypta soli
  • Cukru 200 g
  • Soku z cytryny 1 łyżka

Przygotowanie

Krok 1

Truskawki wsyp na patelnię, dodaj cukier i sok z cytryny i często mieszając, duś do momentu, aż powstanie gęsty dżem. Następnie odstaw do ostygnięcia.

Krok 2

Mąkę wymieszaj w misce z drożdżami, cukrem i solą, po czym dodaj jajka, 80 g smalcu i lekko podgrzane mleko. Tak wyrobione, gładkie ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Potem podziel je mniej więcej na 10 części i z każdej uformuj kulę. Za jakiś czas kule rozwałkuj na prostokąty i posmaruj dżemem, po czym zwiń wzdłuż krótszego boku i zwiń, tak by powstały „ślimaki”.

Krok 3

Bułeczki ułóż na blasze wyłożonej papierem, posmaruj ich wierzch smalcem. Piecz ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do  temperetaury 180°C.

Krok 4

Gotowe do spozycia drożdżówki posyp cukrem pudrem.

Powiązane przepisy

Spróbuj również