Udka pieczone z nutą pomarańczy z purée z brokułów

Udka pieczone z nutą pomarańczy z purée z brokułów

Lista zakupów:

Kurczak
Masło
Rukola

Brokuły różyczki Hortex – 1 opakowanie

Pomarańcza sok 100% Hortex – 200 ml

2 udka kurczaka

2 łyżki masła

2 łyżki słodkiej papryki

świeży tymianek

rukola

sól, pieprz

 

 

 

2
Danie główne
120 minut
W roli
głównej:
BROKUŁY RÓŻYCZKI

Przepis:

Udka z kurczaka umyj i oczyść. Następnie rozłóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posyp przyprawami i polej sokiem pomarańczowym. Na wierzchu połóż kilka gałązek świeżego tymianku. Piecz ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170oC.

Do garnka włóż dwie łyżki masła, dodaj brokuły i duś pod przykryciem. Gdy brokuły będą miękkie, dopraw je do smaku solą i pieprzem. Na koniec zmiksuj na gładką masę.

Upieczone udka ułóż na purée z brokułów i udekoruj rukolą.

 

Po obiedzie zaplanuj deser

Sprawdź

Dobierz napój do obiadu

Sprawdź

Inne dania z tym produktem

Sałatka brokułowa z selerem naciowym i orzechami

Sałatka brokułowa z selerem naciowym i orzechami