Warzywa po chińsku z orzechowym, dzikim ryżem

3 OS
Danie główne
30 minut

Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź i ostudź.

W dużej patelni (najlepiej w woku) rozgrzej 3-4 łyżki oleju, dodaj mieszankę chińską i smaż na dużym ogniu ok. 10 minut ciągle mieszając. Dodaj przyprawy, sos sojowy, cukier i ocet.  Całość wymieszaj i jeszcze chwilkę duś.

Na patelni rozgrzej masło, dodaj posiekane orzechy i smaż je kilka minut na wolnym ogniu. Dodaj ryż, warzywa i mieszając duś całość kilka minut, tak aby smaki się wymieszały.

 

Lista zakupów

Mieszanka chińska Hortex – 1 opakowanie
100 g dzikiego ryżu
50 g orzechów laskowych
25 ml octu ryżowego lub winnego
3 łyżki masła
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 szczypta cynamonu
3-4 łyżki oleju
pieprz

Inne potrawy
w tej kategorii
Smażony makaron chiński z wołowiną
Smażony makaron chiński z wołowiną

Sprawdź przepis
Smażony makaron chiński z wołowiną
Smażony makaron chiński z wołowiną

Sprawdź przepis