Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Warzywa po chińsku z orzechowym, dzikim ryżem

Średnie
Dania główne
30minut
3 porcje

Składniki

  • Mieszanka chińska Hortex 1 opakowanie
  • Dziki ryż 100 g
  • Orzechy laskowe 50 g
  • Ocet ryżowy lub winny 25 ml
  • Masło 3 łyżki
  • Sos sojowy 2 łyżki
  • Cukier 1 łyżka
  • Gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki
  • Cynamon 1 szczypta
  • Olej 3-4 łyżki
  • Pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź i ostudź.

Krok 2

W dużej patelni (najlepiej w woku) rozgrzej 3-4 łyżki oleju, dodaj mieszankę chińską i smaż na dużym ogniu ok. 10 minut ciągle mieszając. Dodaj przyprawy, sos sojowy, cukier i ocet.  Całość wymieszaj i jeszcze chwilkę duś.

Krok 3

Na patelni rozgrzej masło, dodaj posiekane orzechy i smaż je kilka minut na wolnym ogniu. Dodaj ryż, warzywa i mieszając duś całość kilka minut, tak aby smaki się wymieszały.

Powiązane przepisy

Spróbuj również