Warzywa pod beszamelem

4 OS
Danie główne
40 minut

Rozgrzej oliwę na dużej patelni, dodaj mrożone warzywa, przypraw solą i pieprzem. Podsmaż 3 minuty. Przełóż do naczynia do zapiekania.
Masło rozpuść w rondelku, dodaj mąkę i smaż przez chwilę cały czas mieszając. Gdy mąka lekko się zezłoci, wlej połowę porcji mleka, cały czas energicznie mieszając.
Gdy sos zacznie gęstnieć, dodaj resztę mleka ciągle mieszając. Gotuj na wolnym ogniu. Dodaj starty żółty ser, przypraw gałką, solą i pieprzem. Sosem zalej warzywa, zapiekaj w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC przez ok. 20-30 minut, aż beszamel się zezłoci.

Lista zakupów

Warzywa na patelnię Hortex – 1 opakowanie
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz

Sos beszamelowy:
500 ml mleka
100 g żółtego sera
40 g masła
40 g mąki
2 szczypty gałki muszkatołowej
½ łyżeczki soli
2 szczypty pieprzu

Inne potrawy
w tej kategorii
Podpłomyk z warzywami na patelnię i mozzarellą
Podpłomyk z warzywami na patelnię i mozzarellą

Sprawdź przepis
Gulasz z zielonych warzyw
Gulasz z zielonych warzyw

Sprawdź przepis