Lista zakupów:

Mąka
Masło
Oliwa

Warzywa na patelnię Hortex – 1 opakowanie
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz

Sos beszamelowy:
500 ml mleka
100 g żółtego sera
40 g masła
40 g mąki
2 szczypty gałki muszkatołowej
½ łyżeczki soli
2 szczypty pieprzu

4
Danie główne
40 minut
W roli
głównej:
WARZYWA NA PATELNIĘ

Przepis:

Rozgrzej oliwę na dużej patelni, dodaj mrożone warzywa, przypraw solą i pieprzem. Podsmaż 3 minuty. Przełóż do naczynia do zapiekania.
Masło rozpuść w rondelku, dodaj mąkę i smaż przez chwilę cały czas mieszając. Gdy mąka lekko się zezłoci, wlej połowę porcji mleka, cały czas energicznie mieszając.
Gdy sos zacznie gęstnieć, dodaj resztę mleka ciągle mieszając. Gotuj na wolnym ogniu. Dodaj starty żółty ser, przypraw gałką, solą i pieprzem. Sosem zalej warzywa, zapiekaj w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC przez ok. 20-30 minut, aż beszamel się zezłoci.

Po obiedzie zaplanuj deser

Sprawdź

Dobierz napój do obiadu

Sprawdź

Inne dania z tym produktem

Tarta z warzywami

Tarta z warzywami

Inne dania z tej kategorii

Tarta z warzywami
Tarta z warzywami
Zobacz wszystkie