Weekendowa zapiekanka z pulpecikami pieczonymi, nie smażonymi

Cebulę obierz i drobno posiekaj. Wrzuć na rozgrzany olej, posól lekko i smaż cały czas mieszając, aż się zeszkli. Odstaw na bok.
Do mięsa dodaj wodę i dokładnie wyrób. Dodaj pietruszkę, tartą bułkę, podsmażoną cebulę wraz z olejem, dopraw solą i pieprzem. Wyrób na jednolitą masę.
Ręce maczaj w zimnej wodzie i formuj pulpety wielkości mandarynki – powinno Ci wyjść około 12-14 pulpetów.
Przygotuj sos beszamelowy: w rondlu rozpuść masło, dodaj mąkę i energicznie wymieszaj trzepaczką. Smaż przez pół minuty (cały czas mieszając). Zestaw z ognia, wlej mleko, dokładnie wymieszaj, by nie było grudek.
Postaw rondel ponownie na ogniu i doprowadź do wrzenia, dopraw gałką, solą i pieprzem. Wymieszaj, zestaw z ognia.
Na dużej patelni (najlepiej takiej, którą można używać w piekarniku) rozgrzej olej, dodaj warzywa na patelnię ze szpinakiem Hortex i smaż, często mieszając, aż się zarumienią. Dodaj przyprawę z saszetki i wymieszaj.
Piekarnik nagrzej do 180ºC.
Patelnię zestaw z ognia. Jeśli możesz jej używać w piekarniku, ułóż pomiędzy warzywami pulpety, lekko je wciskając, by połowa pulpeta było w warzywach (jeśli zaś Twoja patelnia nie nadaje się do zapiekania, warzywa najpierw przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego łyżką oleju).
Na warzywa wylej sos beszamelowy.
Patelnię (lub naczynie) wstaw do gorącego piekarnika i zapiekaj przez 40-50 minut, aż pulpeciki ładnie się zarumienią, a sos miejscami będzie brązowy.
Zapiekankę podawaj posypaną natką pietruszki. Najlepiej smakuje z zieloną sałatą z lekkim sosem winegret.
I z niczym więcej, bo ziemniaczki są już w środku 🙂

Lista zakupów

Warzywa na patelnię ze szpinakiem Hortex – 1 opakowanie
2 łyżki oleju

pulpeciki:
500 g mielonego mięsa drobiowego (z kurczaka lub indyka)
1 cebula
3 łyżki oleju
1 jajko
garść drobno posiekanej natki pietruszki
2 łyżki tartej bułki
1/2 szklanki zimnej wody

sól
świeżo zmielony czarny pieprz

sos beszamelowy:
1 i 1/2 szklanki mleka
1 łyżka masła
1 czubata łyżka mąki
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

do dekoracji:
natka pietruszki

Inne potrawy
w tej kategorii
Frittata ze  szpinakiem
Frittata ze szpinakiem

Sprawdź przepis
Błyskawiczna zupa minestrone
Błyskawiczna zupa minestrone

Sprawdź przepis