Lista zakupów:

250g ricotty
1/2 szklanki mąki amarantusowej
1/2 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki mrożonego szpinaku (ja użyłam hortex)
3/4 szklanki startego żółtego sera
1 jajko i 1 żółtko

W roli
głównej:
SZPINAK LIŚCIE

Przepis:

Przepyszna włoska wersja kopytek, które zrobiłam z bardzo zdrową ricottą i dodatkiem mąki amarantusowej, którą niedawno odkryłam i muszę przyznać, że sprawdza się bardzo dobrze jest idealna do naleśników, wypieków i wielu innych dań, a do tego jest bezglutenowa i zawiera bardzo dużo białka i innych cennych składników, koniecznie wypróbujcie ją jako zamiennik zwykłej mąki.
Uwielbiam włoską kuchnię lubię wybierać typowe dania i modyfikować je na zdrowsze mniej kaloryczne ale równie smaczne.

Przygotowanie :

W misce wymieszać wszystkie składniki (zostawić trochę sera do posypania na wierzch) uformować kulę ciasta i w razie potrzeby dosypać mąki, odrywać małe kawałki, formować ruloniki i kroić z ukosa, widelcem spłaszczamy i robimy wgniecenie. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy w zależności od wielkości gnocchi od 3-5 minut, wyławiamy łyżką cedzakową posypujemy serem. Smacznego.

 

 

Przepis bierze udział w konkursie hortex

Przepis z bloga: https://zdrowavegekuchnia.blogspot.com/2017/02/woskie-gnocchi-z-ricotta-i-szpinakiem.html

Po obiedzie zaplanuj deser

Sprawdź

Dobierz napój do obiadu

Sprawdź

Inne dania z tym produktem

Kotleciki pod szpinakową pierzynką

Kotleciki pod szpinakową pierzynką