Zapiekanka z mielonym mięsem

Warzywa na patelnię przesyp na talerz i odstaw do rozmrożenia. Obraną cebulę pokrój na cienkie piórka, a czosnek na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i czosnek, lekko posól i smaż, często mieszając, aż cebula zacznie się szklić. Dodaj mięso, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj i smaż ok. 10 minut. Zestaw z ognia.

W dużym rondlu rozpuść masło, dodaj mąkę i energicznie mieszając, smaż przez pół minuty. Rondel zestaw z ognia i wlej powoli mleko, nie przestając mocno mieszać. Rondel ponownie postaw na ogniu i cały czas mieszając, doprowadź do wrzenia, chwilę pogotuj. Następnie zestaw z ognia, dopraw solą, pieprzem i gałką. Do sosu dodaj starty ser i wymieszaj. Na dużej patelni rozgrzej olej, dodaj rozmrożone warzywa i smaż, co jakiś czas mieszając, aż kulki szpinaku całkowicie się rozmrożą.

Żaroodporne naczynie wysmaruj olejem. Włóż połowę warzyw, dopraw przyprawą z jednej saszetki i na nich rozłóż mięso. Przykryj pozostałymi warzywami, dopraw przyprawą z drugiej saszetki i wlej sos. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC na około 50 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia posyp żółtym serem.

Lista zakupów

Warzywa na patelnię ze szpinakiem Hortex – 2 opakowania
500 g mielonego mięsa wieprzowego (karkówka, szynka, łopatka)
50 g startego żółtego sera
1 cebula
3 ząbki czosnku
6 łyżek oleju
świeżo zmielony czarny pieprz
sól

Sos beszamelowy:
400 ml mleka
100 g żółtego sera
1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
świeżo zmielony czarny pieprz
sól

Inne potrawy
w tej kategorii
Frittata ze  szpinakiem
Frittata ze szpinakiem

Sprawdź przepis
Pierogi z jagodami
Pierogi z jagodami

Sprawdź przepis