Zapiekanka z mielonym mięsem

Warzywa na patelnię przesyp na talerz i odstaw do rozmrożenia. Obraną cebulę pokrój na cienkie piórka, a czosnek na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i czosnek, lekko posól i smaż, często mieszając, aż cebula zacznie się szklić. Dodaj mięso, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj i smaż ok. 10 minut. Zestaw z ognia.

W dużym rondlu rozpuść masło, dodaj mąkę i energicznie mieszając, smaż przez pół minuty. Rondel zestaw z ognia i wlej powoli mleko, nie przestając mocno mieszać. Rondel ponownie postaw na ogniu i cały czas mieszając, doprowadź do wrzenia, chwilę pogotuj. Następnie zestaw z ognia, dopraw solą, pieprzem i gałką. Do sosu dodaj starty ser i wymieszaj. Na dużej patelni rozgrzej olej, dodaj rozmrożone warzywa i smaż, co jakiś czas mieszając, aż kulki szpinaku całkowicie się rozmrożą.

Żaroodporne naczynie wysmaruj olejem. Włóż połowę warzyw, dopraw przyprawą z jednej saszetki i na nich rozłóż mięso. Przykryj pozostałymi warzywami, dopraw przyprawą z drugiej saszetki i wlej sos. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC na około 50 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia posyp żółtym serem.

zapiekanka warzywah 27 zapiekanka warzywah1 28 zapiekanka warzywah2 29 zapiekanka warzywah3 30 zapiekanka warzywah4 31 zapiekanka warzywah5 32 zapiekanka warzywah6 33 zapiekanka warzywah7 34 zapiekanka warzywah8 35 zapiekanka warzywah9 36 zapiekanka warzywah10 37 zapiekanka warzywah11 38 zapiekanka warzywah12 39

Lista zakupów

Warzywa na patelnię ze szpinakiem Hortex – 2 opakowania
500 g mielonego mięsa wieprzowego (karkówka, szynka, łopatka)
50 g startego żółtego sera
1 cebula
3 ząbki czosnku
6 łyżek oleju
świeżo zmielony czarny pieprz
sól

Sos beszamelowy:
400 ml mleka
100 g żółtego sera
1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
świeżo zmielony czarny pieprz
sól

Inne potrawy
w tej kategorii
Frittata ze  szpinakiem
Frittata ze szpinakiem

Sprawdź przepis
Błyskawiczna zupa minestrone
Błyskawiczna zupa minestrone

Sprawdź przepis