Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Zapiekanka warzywna

Średnie
Dania główne
30minut
4 porcje

Składniki

  • Warzywa na patelnię z przyprawą włoską Hortex 2 opakowania
  • Dynia kostka Hortex 1 opakowanie
  • Mielona wołowina 300 g
  • Pomidory 1 puszka
  • Mleko 100 ml
  • Tarty parmezan 50 g
  • Cebula 1
  • Czosnek 2 ząbki
  • Oliwa z oliwek 2-3 łyżki
  • Sól, pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Dynię ugotuj w mleku do miękkości i odcedź, mleka nie wylewaj.

Krok 2

Rozgnieć ją tłuczkiem do ziemniaków na purée, jeśli będzie za suche, wlej odrobinę mleka.

Krok 3

Dodaj parmezan i przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj.

Krok 4

Posiekaną cebulę i czosnek podsmaż na oliwie z oliwek. Dodaj mięso i duś do miękkości.

Krok 5

Następnie dodaj pomidory i dalej duś, aż płyn się zredukuje. Dopraw solą i pieprzem.

Krok 6

Warzywa na patelnię przygotuj według przepisu na opakowaniu.

Krok 7

Gotowe mięso przełóż do naczynia do zapiekania. Na mięso wyłóż przygotowane warzywa, a na wierzchnią warstwę purée z dyni.

Krok 8

Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC i piecz ok. 30 minut.

Powiązane przepisy

Spróbuj również