Lista zakupów:

Warzywa na patelnię ze szpinakiem Hortex – 2 opakowania
500 g mielonego mięsa wieprzowego (karkówka, szynka, łopatka)
50 g startego żółtego sera
1 cebula
3 ząbki czosnku
6 łyżek oleju
świeżo zmielony czarny pieprz
sól

Sos beszamelowy:
400 ml mleka
100 g żółtego sera
1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
świeżo zmielony czarny pieprz
sól

W roli
głównej:
WARZYWA NA PATELNIĘ  ZE SZPINAKIEM

Przepis:

Warzywa na patelnię przesyp na talerz i odstaw do rozmrożenia. Obraną cebulę pokrój na cienkie piórka, a czosnek na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i czosnek, lekko posól i smaż, często mieszając, aż cebula zacznie się szklić. Dodaj mięso, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj i smaż ok. 10 minut. Zestaw z ognia.

W dużym rondlu rozpuść masło, dodaj mąkę i energicznie mieszając, smaż przez pół minuty. Rondel zestaw z ognia i wlej powoli mleko, nie przestając mocno mieszać. Rondel ponownie postaw na ogniu i cały czas mieszając, doprowadź do wrzenia, chwilę pogotuj. Następnie zestaw z ognia, dopraw solą, pieprzem i gałką. Do sosu dodaj starty ser i wymieszaj. Na dużej patelni rozgrzej olej, dodaj rozmrożone warzywa i smaż, co jakiś czas mieszając, aż kulki szpinaku całkowicie się rozmrożą.

Żaroodporne naczynie wysmaruj olejem. Włóż połowę warzyw, dopraw przyprawą z jednej saszetki i na nich rozłóż mięso. Przykryj pozostałymi warzywami, dopraw przyprawą z drugiej saszetki i wlej sos. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC na około 50 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia posyp żółtym serem.

Po obiedzie zaplanuj deser

Sprawdź

Dobierz napój do obiadu

Sprawdź

Inne dania z tym produktem

Weekendowa zapiekanka z pulpecikami pieczonymi, nie smażonymi

Weekendowa zapiekanka z pulpecikami pieczonymi, nie smażonymi