Lista zakupów:

mąka tortowa 3 szklanki
mąką żytnia 3/4 szklanki
mleko 1/2 litra
jajka 1 sztuka „L”
woda zimna zwykła około 1/2-3/4 litra
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżka
olej rzepakowy 4 łyżki

Farsz szpinakowy:
olej rzepakowy 1/4 szklanki
cebule 2 sztuki
cukier 1 łyżeczka
ząbki czosnku 6 sztuk
szpinak mrożony rozdrobniony Hortex 2 opakowania
kucharek 1 łyzka
pieprz mielony 1 łyżeczka
serek wiejski 400 gram
mozzarella kulka 125 gram
mąka pszenna 2 łyżki

W roli
głównej:
SZPINAK ROZDROBNIONY

Przepis:

Składniki na ciasto naleśnikowe wsypać do dzbanka blendera (oprócz wody), w trakcie miksowania stopniowo dolewać wodę do uzyskania dość rzadkiego ciasta

Patelnię posmarować olejem i na rozgrzanej  kolejno, smażyć cienkie, złociste naleśniki

W rondlu rozgrzać olej, wsypać drobno pokrojoną cebulę, wsypać 1 łyżkeczkę cukru i chwilę smażać. Dodać drobno posiekane zabki czosnku, podsmażać krótko aby czosnek nie zbrązowiał bo będzie gorzki

Dodać połamany szpinak, dodać Kucharka i dusić do rozmrożenia szpinaku.

Do szpinaku dodać pieprz mielony,  serek wiejski, pokrojoną mozzarellę, mąkę i całość szybko wymieszać do połączenia składników.

Na każdy naleśnik nakładać farsz, składać na „4”. W piekarniku można podpiec – pyszne naleśniki, my lubimy również na obiad i kolację………SMACZNEGO!!!

 

Przepis z bloga: http://babiedolygdynia.blogspot.com/2017/02/zdrowe-i-smaczne-pszenno-zytnie.html

Po obiedzie zaplanuj deser

Sprawdź

Dobierz napój do obiadu

Sprawdź

Inne dania z tym produktem

Kopytka ze szpinakiem

Kopytka ze szpinakiem

Inne dania z tej kategorii

Keks lawendowy
Keks lawendowy
Zobacz wszystkie