Zielona terrina z brokułów z plastrami wędzonego łososia

Zielona terrina z brokułów z plastrami wędzonego łososia

Lista zakupów:

Jajka
Jogurt
Śmietana

Lista składników:

Brokuły różyczki Hortex – 1 opakowanie

200 ml śmietany 30%

100 ml gęstego jogurtu greckiego

4 plastry wędzonego łososia

4 jajka

3 łyżki masła

kiełki rzodkiewki /pora/ buraka

gałka muszkatołowa świeżo tarta

sól, biały pieprz

4
Danie główne
30 minut
W roli
głównej:
BROKUŁY RÓŻYCZKI

Przepis:

W garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli i cukru, na wrzątek wrzuć różyczki brokułów i zblanszuj. Następnie przełóż je do misy, dodaj jajka, śmietanę oraz przyprawy i zmiksuj na gładką masę. Gotowy mus przelej do wysmarowanych masłem aluminiowych foremek.

Foremki wstaw do brytfanny, zalej do połowy ich wysokości wodą i piecz ok. 30 minut w temperaturze 180°C, aż boki zaczną odchodzić od foremek.

Wtedy terrinę wyjmij z piekarnika, ostudź i wyciągnij z foremek. Podawaj z dodatkiem kiełków, jogurtu i z plastrami wędzonego łososia.

Po obiedzie zaplanuj deser

Sprawdź

Dobierz napój do obiadu

Sprawdź

Inne dania z tym produktem

Babka ziemniaczana z brokułami i sosem z kwaśnej śmietany

Babka ziemniaczana z brokułami i sosem z kwaśnej śmietany