Lista zakupów:

1 szkl.wody
1 szkl.mąki z czubkiem
1 łyżka cukru z czubkiem
1 jajko
5 łyżeczek rozmrożonego szpinaku rozdrobnionego Hortex
1 łyżeczka soku z cytryny
1 mała płaska łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki oleju do ciasta
olej rzepakowy do smażenia
250 gram.serka ricotta
100 gram białej czekolady
2 łyżki mleka
pół średniej gruszki
1 łyżka cukru
1 łyżka wody
2 ząbki mlecznej czekolady

W roli
głównej:
SZPINAK ROZDROBNIONY

Przepis:

Zielone goferki z kremem z ricotty i białej czekolady w wiosennym kolorze. Smak szpinaku nie jest wyczuwalny.

Przygotowanie:

Szpinak rozmrażamy, odsączamy na sitku. Blendujemy razem z 1 szklanką wody. Do zblendowanego szpinaku dodajemy mąkę, jajko, cukier, proszek do pieczenia, sok z cytryny, olej. Mieszamy. Rozgrzewamy gofrownicę, nalewamy trochę oleju i pieczemy gofry. Pieką się trochę dłużej niż tradycyjne gofry. Masa: Białą czekoladę rozpuszczamy w mleku w kąpieli wodnej. Do ciepłej czekolady dodajemy serek ricotta i mieszamy aż składniki się połączą. Kremem smarujemy gofry. Gruszkę myjemy,obieramy i kroimy w kosteczkę. Na patelnie wsypujemy cukier, dolewamy wodę, gdy zrobi się karmel wkładamy gruszkę. Smażymy kilka minut. Skarmelizowaną gruszką dekorujemy gofry. Posypujemy tartą czekoladą.

 

 

Przepis z bloga: http://kuchennyswiat.blox.pl/2017/03/Zielone-gofry-z-ricotta-i-biala-czekolada.html

Po obiedzie zaplanuj deser

Sprawdź

Dobierz napój do obiadu

Sprawdź

Inne dania z tym produktem

Muszelki nadziewane mięsem drobiowym i szpinakiem

Muszelki nadziewane mięsem drobiowym i szpinakiem