Lista zakupów:

Mąka
Parmezan
Ser żółty

 

 

Lista składników:

Szpinak w sosie śmietanowym Hortex – 3 opakowania

1 opakowanie makaronu lasagne

200 ml mleka

100 g parmezanu

100 g żółtego sera

2 cebule

4 łyżki masła

2 łyżki mąki pszennej

świeżo mielona gałka muszkatołowa

sól, pieprz

 

 

 

 

4
Danie główne
40 minut
W roli
głównej:
SZPINAK W SOSIE ŚMIETANOWYM

Przepis:

W dużym garnku rozpuść masło, wrzuć do niego pokrojone w piórka cebule i duś, aż zmiękną. Następnie dodaj mąkę i dużo startej gałki muszkatołowej, wszystko smaż około 2 minut. Po tym czasie wlej mleko i cały czas mieszając doprowadź sos do zgęstnienia. Gotowy sos połącz z rozmrożonym szpinakiem, połową startego parmezanu i żółtym serem. Przypraw jeszcze do smaku solą i pieprzem. Następnie w żaroodpornym naczyniu warstwami układaj surowy makaron i szpinak. Ostatnia warstwa powinna być szpinakiem. Na koniec całość posyp po wierzchu resztą parmezanu i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200ºC. Piecz przez 20 minut.        

Po obiedzie zaplanuj deser

Sprawdź

Dobierz napój do obiadu

Sprawdź

Inne dania z tym produktem

Rożki szpinakowe

Rożki szpinakowe