Zielone pierogi z wołowiną

4 OS
Danie główne
50 minut

Wołowinę pokrój na mniejsze kawałki, zalej zimną wodą i gotuj razem z włoszczyzną, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Ugotowane mięso i warzywa zmiel, dopraw solą i pieprzem.
Szpinak rozmroź, odsącz i wymieszaj z mąką, oliwą i żółtkiem. Dopraw solą. Zagnieć ciasto. Gotowe powinno być miękkie, elastyczne i nieklejące się. Następnie rozwałkuj je  i szklanką powycinaj koła, na środek których nałóż farsz. Zlep brzegi ciasta formując pieroga. Gotowe pierogi gotuj w osolonej wodzie 2-3 minuty od wypłynięcia.

Lista zakupów

Ciasto:
Szpinak rozdrobniony Hortex – 200 g
250 g mąki
1 żółtko
2-3 łyżki oliwy z oliwek
½ łyżeczki soli

Farsz:
Włoszczyzna paski Hortex – 1 opakowanie
250-300 g wołowiny
3 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
sól, pieprz

Inne potrawy
w tej kategorii
Żurek wielkanocny
Żurek wielkanocny

Sprawdź przepis
Duszony łosoś z zielonym groszkiem i salsą
Duszony łosoś z zielonym groszkiem i salsą

Sprawdź przepis