Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Zielone pierogi z wołowiną

Średnie
Dania główne
50min
4 porcje

Składniki

  • Szpinak rozdrobniony Hortex 200 g
  • Włoszczyzna paski Hortex 1 opakowanie
  • Mąka 250 g
  • Żółtko 1 szt.
  • Oliwa z oliwek 2-3 łyżki
  • Sól ½ łyżeczki
  • Wołowina 250-300 g
  • Ziarenka ziela angielskiego 3 szt.
  • Liście laurowe 2 szt.
  • Sól, pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Wołowinę pokrój na mniejsze kawałki, zalej zimną wodą i gotuj razem z włoszczyzną, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Ugotowane mięso i warzywa zmiel, dopraw solą i pieprzem.

Krok 2

Szpinak rozmroź, odsącz i wymieszaj z mąką, oliwą i żółtkiem. Dopraw solą. Zagnieć ciasto. Gotowe powinno być miękkie, elastyczne i nieklejące się. Następnie rozwałkuj je  i szklanką powycinaj koła, na środek których nałóż farsz.

Krok 3

Zlep brzegi ciasta formując pieroga. Gotowe pierogi gotuj w osolonej wodzie 2-3 minuty od wypłynięcia.

Powiązane przepisy

Spróbuj również