Zielony tort z owocami lata

Tęsknimy za wiosną, za zielenią, za kolorowymi kwiatami i słońcem.
Na pogodę wpływu nie mamy, ale możemy sobie poprawić humor w kuchni.
Dania pełne kolorów, aromatów, smaków, od razu wprawiają nas w lepszy nastrój.
Ciasto szpinakowe, ekstremalnie zielone, a w smaku delikatne, pachnące wanilią…
Nikt, ale to nikt nie wyczuje w nim szpinaku…
Do tego krem na bazie śmietany i białego twarożku z zatopionymi w nim owocami…
Kwaśne porzeczki, orzeźwiające wiśnie, słodkie truskawki… nadają całości charakteru… mrożone w pełni sezonu, mają więcej witamin i smaku niż to, co spotykamy o tej porze w sklepach, sprowadzane z różnych zakątków świata, zupełnie pozbawione smaku i aromatu, a kosztujące krocie…
Na przednówku sięgacie po mrożonki. Jest to zdrowe i ekonomiczne rozwiązanie…
W internecie jest wiele przepisów na „leśny mech”. U mnie, jest to kombinacja przepisu na ciasto marchewkowe, gdzie pomarańczowe warzywo, zastępuję zielonym.
Bardzo, ale to bardzo polecam ten tort.
Jeśli zdecydujecie się go przygotować, zachwycicie rodzinę i gości. Koniecznie zróbcie je z owocami, bo one pełnią tutaj kluczowa rolę.

Zielony tort z owocami lata.

Jaja ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, cienkim strumieniem wlewamy olej, cały czas miksując.
Szpinak rozmrażamy, odciskamy wodę, blendujemy dokładnie i dodajemy do masy jajecznej, miksujemy.
Mąkę, wraz z proszkiem do pieczenia i sodą przesiewamy przez sitko do ciasta, mieszamy szpatułką.
Tortownicę o średnicy 20 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Przelewamy do niej ciasto, wygładzamy wierzch.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 165 st.C, przykryte z wierzchu folią aluminiową i pieczemy około 60-70 minut.
20 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folią, aby ciasto dopiekło się z góry.
Folia powoduje to, że ciasto rośnie równomiernie i nie tworzy się charakterystyczna górka.
Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem ,czy ciasto jest upieczone.
Ciasto jest z olejem, więc lepiej jest piec je nieco dłużej, niż nie dopiec. Po przełożeniu kremem i tak będzie mięciutkie i wilgotne.
Po upieczeniu, wyjmujemy z tortownicy, studzimy, wyrównujemy nożem wierzch (odkrajamy nierówności, kruszymy w dłoniach i zachowujemy do posypania) i kroimy na 4 krążki (jest wysokie, nie będzie z tym problemu).

Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy zmiksowany twarożek i delikatnie całość mieszamy.
Odkładamy około 5 łyżek, a do reszty kremu dodajemy owoce Hortex (część owoców również odkładamy do dekoracji) .
Nie rozmrażamy ich, ale większe – truskawki, wiśnie- kroimy na pół lub na ćwiartki (wierzcie mi, zamrożone też da się pokroić).
Masą przekładamy ciasto.
Ponieważ krem zrobił się rzadszy niż zakładałam, złożyłam ciasto w tortownicy, wstawiłam do lodówki, a po 2 godzinach, kiedy krem stężał, wyjęłam z obręczy, posmarowałam górę i boki, posypałam zieloną „kruszonką”, udekorowałam owocami i usłyszałam…

„- Taaaaato, mama zrobiła zieeeeeelone ciasto!!!! – wrzasnęło średnie dziecko
– Boże… – jęknął tata :-)”

Wierzcie mi, że ciasto smakowało wszystkim.
M. bał się, że poczuje szpinak, ale z drugiej strony, bał się też odmówić spróbowania…
wiecie, jak to jest… „happy wife, happy life”… 😉
Bratanek zjadł chyba ze 3 kawałki, czym zdobył moje serce 🙂

Zielony tort z owocami lata image1 1

Zielony tort z owocami lata image2 2

Zielony tort z owocami lata image3 3

Zielony tort z owocami lata image4 4

Zielony tort z owocami lata image5 5

Zielony tort z owocami lata image6 6

Smacznego 🙂
Przepis z bloga: http://zpamietnikapiekarnika.blox.pl/2017/03/Zielony-tort-z-owocami-lata.html

Lista zakupów

ciasto:
3 jaja
3/4 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
3/4 szklanki oleju rzepakowego
1/5 szklanki mąki pszennej
400 g szpinaku w liściach Hortex

1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
krem:
600 g śmietanki 30%
400 g białego twarogu mielonego
2 łyżki cukru waniliowego
450 g owoców mieszanych Hortex

Inne potrawy
w tej kategorii
Placuszki szpinakowe z kozim serem i sosem jogurtowo-orzechowym
Placuszki szpinakowe z kozim serem i sosem jogurtowo-orzechowym

Sprawdź przepis
Kokosowy krem z kalafiora, z sercem karczocha i chipsem z boczku
Kokosowy krem z kalafiora, z sercem karczocha i chipsem z boczku

Sprawdź przepis