Ziemniaczano-buraczkowe pierogi z ricottą

Ziemniaczano-buraczkowe pierogi z ricottą

Lista zakupów:

Mąka
Masło
Ziemniaki

Buraczki purée Hortex – 1 opakowanie
500 g ugotowanych ziemniaków
200 g sera ricotta
2 jajka
sól, pieprz

Ciasto:
200 g mąki pszennej
80 ml gorącego mleka
sól

Masło szałwiowe:
100 g masła
świeża szałwia

4
Danie główne
60 minut
W roli
głównej:
BURACZKI PURÉE

Przepis:

Przetarte ziemniaki połącz z serem i purée buraczkowy. Dodaj jajka i dobrze wyrób masę, a następnie dopraw do smaku solą i pieprzem. Mąkę zaparz gorącym mlekiem, dodaj sól i wyrób ciasto na pierogi. Gotowe ciasto włóż do lodówki mniej więcej na 20 minut. Potem je rozwałkuj, wytnij (np. szklanką) koła i na środek każdego włóż farsz ziemniaczano-buraczkowy. Zlep brzegi ciasta, uformuj pierogi i gotuj ok. 3 minut we wrzącej i osolonej wodzie. Masło sklaruj na patelni, po czym dodaj liście szałwii. Tak przygotowanym masłem polej pierogi.

Po obiedzie zaplanuj deser

Sprawdź

Dobierz napój do obiadu

Sprawdź

Inne dania z tym produktem

Grillowany tuńczyk z sosem pomidorowo-oliwkowym z buraczkami

Grillowany tuńczyk z sosem pomidorowo-oliwkowym z buraczkami