Żołądki drobiowe z purée z zielonego groszku

Żołądki drobiowe z purée z zielonego groszku

Lista zakupów:

Liść laurowy
Masło
Śmietana

Groszek zielony Hortex – 1 opakowanie
Włoszczyzna paski Hortex – 1 opakowanie

500 g żołądków drobiowych

400 ml śmietany 36%

2 łyżki masła

2 liście laurowe

rukola

sól, pieprz

5
Danie główne
120 minut
W roli
głównej:
GROSZEK ZIELONY

Przepis:

Żołądki umyj i oczyść, a następnie ugotuj, dodając połowę paczki włoszczyzny, liście laurowe, sól i pieprz. Gdy żołądki będą miękkie, wyjmij je z wody i odsącz na papierze.

Na patelni rozpuść 1 łyżkę masła, wsyp drugą część włoszczyzny i lekko podsmaż, dodając żołądki. Całość zalej 200 ml śmietany. Duś ok. 15 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodaj rukolę.

W osolonej wodzie ugotuj zielony groszek, odcedź go i zmiksuj na purée z dodatkiem 1 łyżki masła oraz pozostałą śmietaną. Purée ułóż na środku talerza, a żołądki dookoła.

Po obiedzie zaplanuj deser

Sprawdź

Dobierz napój do obiadu

Sprawdź

Inne dania z tym produktem

Zimowy krem z zielonego groszku z grzankami

Zimowy krem z zielonego groszku z grzankami