Zupa grzybowa z razowymi kluseczkami

4 OS
Zupa
40

Cebulę i czosnek drobno posiekaj i podsmaż na oliwie z oliwek. Dodaj lekko rozmrożone warzywa i zalej bulionem. Przypraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Całość gotuj ok. 15 minut.

W tym czasie przygotuj kluseczki. Do miksera dodaj mąkę, jajka, wlej mleko, wodę i wszystko wymieszaj. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję. W dużym garnku zagotuj lekko osoloną wodę. Nad gotującą się wodą ustaw durszlak i wylej do niego ciasto, energicznie rozcierając je drewnianą łyżką. Kluseczki gotuj do momentu wypłynięcia ich na powierzchnię wody.

Zupę podawaj z gotowymi kluseczkami. Wcześniej możesz ją zmiksować na krem.

 

Lista zakupów

Zupa grzybowa Hortex – 1 opakowanie
600 ml bulionu warzywnego
3 ząbki czosnku
1 cebula
2-3 łyżki oliwy z oliwek
majeranek
sól, pieprz

Kluseczki:
250 g mąki pszennej razowej
150 ml mleka
100 ml wody
3 jajka
sól

Inne potrawy
w tej kategorii
Grzybowa pod kapeluszem
Grzybowa pod kapeluszem

Sprawdź przepis
Zupa grzybowa z razowymi kluseczkami
Zupa grzybowa z razowymi kluseczkami

Sprawdź przepis