Cebulę obierz, pokrój w kostkę i przesmaż na oliwie, na patelni. Następnie do wrzącego bulionu warzywnego wrzuć brokuły oraz podsmażoną cebulę i gotuj pod przykryciem przez 15 minut. Później całość zmiksuj na gładką masę. Śmietanę przelej do kubeczka, dodaj 2-3 łyżki wrzącego wywaru i wymieszaj tak, żeby nie było grudek. Zahartowaną śmietanę wlej do zupy. Całość dopraw do smaku, startą gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Gotowy krem brokułowy możesz podawać z prażonymi płatkami migdałowymi.
Brokuły różyczki Hortex – 1 opakowanie
600 ml bulionu warzywnego
150 ml kwaśnej śmietany
100 g płatków migdałowych
1 cebula
2-3 łyżki oliwy z oliwek
gałka muszkatołowa
sól, pieprz