Cebulę obierz i posiekaj, po czym podsmaż kilka minut na oliwie z oliwek. Następnie wrzuć do garnka obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, wsyp zawartość bukietu warzyw kwiatowego i całość zalej 1 l wody. Gotuj wszystko ok. 40 minut. Pod sam koniec gotowania do garnka dodaj 2 łyżki masła, dopraw solą, pieprzem i zmiksuj na krem.
Ugotuj groszek zielony wg instrukcji na opakowaniu. Odcedź go i dodaj przeciśnięte przez praskę 2-3 ząbki czosnku i resztę masła. Za pomocą tłuczka do ziemniaków lekko rozgnieć groszek, ale nie na purée. Dopraw solą, pieprzem oraz kilkoma łyżkami oliwy.
Zupę podawaj z podpieczonymi bagietkami posmarowanymi pastą z groszku.
Bukiet warzyw kwiatowy Hortex – 1 opakowanie
Groszek zielony Hortex – 1 opakowanie
100 g masła
2-3 duże ziemniaki
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
2- 3 łyżki oliwy z oliwek
bagietka
sól, pieprz