Lista zakupów:

Chili
Sól
Sos sojowy

Cytryna-Limonka Hortex – 1 L
puszka mleka kokosowego
pół puszki kukurydzy
kawałek pora (zielona część)
pół świeżej papryczki chilli
30 g makaronu sojowego
1 kostka twardego tofu

niewielki kawałek piersi z indyka
łyżka zielonej pasty curry
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki soli
łyżeczka sosu tabasco
świeża kolendra
przyprawy do indyka: pieprz, sól i papryka słodka
olej do smażenia

W roli
głównej:
CYTRYNA LIMONKA 1L

Przepis:

Sok z kartonu raczej nie kojarzy się z ostrą zupą. A jednak. Można? Można!Konkurs organizowany przez firmę Hortex pozwala na wiele inspiracji. Przedstawiam Wam moją.

Na początek w głębokim garnku z odrobiną oleju przesmażamy pastę curry. W ten sposób wydobędziemy z niej maksimum smaku. Zalewamy ją sokiem oraz mleczkiem kokosowy. Zagotowujemy. Dorzucamy kukurydzę, pokrojony w cienkie półplasterki por oraz drobno posiekaną papryczkę. Na koniec doprawiamy solą, sosem sojowym i tabasco.
Osobno przygotowujemy makaron, tofu i indyka. Nitki zalewamy wrzącą wodą i ostawiamy na około 3 minuty. Ser kroimy w dużą kostkę i przesmażamy z każdej strony na odrobince oleju. Następnie kroimy indyka na kawałeczki, przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy. Robimy z niego szaszłyka.

W misce dajemy makaron, zalewamy go zupą. Układamy na górę tofu oraz świeżą kolendrę. Podajemy z szaszłykiem z indyka. Gotowe!
Co powiecie na taką wersję zupy tajskiej? Zapraszam do komentowania i korzystania.

Przepis został wyróżniony w konkursie firmy HORTEX

 

Przepis z bloga: https://mietowygarnuszek.wordpress.com/2017/02/19/zupa-tajska-z-soku-hortex-czemu-nie/

Po obiedzie zaplanuj deser

Sprawdź

Dobierz napój do obiadu

Sprawdź

Inne dania z tej kategorii

Szybka grochówka
Szybka grochówka
Zobacz wszystkie