Bulion:
Kurczaka umyj i podziel na porcje. Zalej 2-3 litrami wody i gotuj. Dodaj obraną włoszczyznę, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty. Całość gotuj ok. 3 godzin na wolnym ogniu. Przecedź, dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj groszek i kawałki obranego mięsa z kurczaka. Gotuj przez chwilę.
Knedle:
Bułki pokrój w kostkę i zalej mlekiem. Odstaw do nasiąknięcia. Jajka wymieszaj z solą, pieprzem i gałką. Cebulę posiekaj i podsmaż na maśle. Drobno posiekaną natkę pietruszki wymieszaj z rozmrożonym i posiekanym szpinakiem. Wszystko dodaj do odciśniętych bułek, wymieszaj i uformuj okrągłe kuleczki (jeśli ciasto jest za rzadkie dodaj odrobinę mąki). Gotuj w osolonej wodzie.
Knedle szpinakowe podawaj w miseczkach, zalane bulionem. Na wierzchu połóż obrane mięso z kurczaka.
Knedle:
Szpinak liście Hortex – 100 g
3-4 czerstwe bułki (kajzerki)
200 ml mleka
50 g masła
2 jajka
1 cebula
1 pęczek natki pietruszki
1-2 łyżki mąki pszennej
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
Bulion:
Groszek zielony Hortex – 1 opakowanie
1 kurczak
1 pęczek włoszczyzny
2-4 ziarenka pieprzu
1 liść laurowy
1 ziarenko ziela angielskiego
sól