Wracasz do domu po długim dniu załatwiana różnych spraw, niby masz w zamrażarce jakieś gotowce na wypadek braku domowego obiadu, a jednak to nie przekonuje…i nagle myśl !
– Przecież mam w lodówce wielowarzywny sok Hortex! –
I przypominasz sobie ten moment, gdy otworzyłaś go po raz pierwszy i jaka zaskoczona byłaś jego cudownym smakiem … i wiesz, ze masz w lodówce jeszcze chorizo, a w szafce kilka puszek ciecierzycy…i już wiesz, że na obiad będzie dzisiaj pyszna zupka krem wielowarzywna , z chrupkami z ciecierzycy oraz chorizo, doprawiona kleksem bazylii !
No to do dzieła !
Sok przelewamy do garnka, zagrzewamy i kila minut (3-4 ) gotujemy na małym ogniu. Po tym czasie zestawiamy z ognia.
Ten pyszny sok przegotowałam tylko i wyłącznie po to by odrobinkę zgęstniał.
Jednak taką zupkę można sobie rownież przygotowywać bez zagotowywania soku, na zimno, tak po prostu 🙂
Chorizo kroimy w plasterki, następnie plasterki przekrajmy na pół. Na patelni rozgrzewamy olej, na gorący olej wrzucamy pokrojoną kiełbaskę chorizo i ja lekko zrumieniamy, uważając by się nie przypaliła.
Zrumienioną chorizo przekładamy do miseczki, a na patelnię wrzucamy odsączoną z wody ciecierzycę. ciecierzycę posypujemy przyprawami ( czarnuszką, papryką, kolendrą, ziołami, solą i pieprzem do smaku), chwile wszystko razem zrumieniamy.
Listki bazylii, natkę pietruszki oraz kilka kropel oleju zmiksować blenderem.
Sok przelewamy do miseczek, dodajemy chorizo oraz ciecierzycę, polewamy delikatnie kleksami bazyliowymi, dekorujemy listkami bazylii..
Zupka przepyszna, aromatyczna, cudowna !
Przepis z bloga: http://netkaodkuchni.blogspot.com/2017/03/zupka-krem-z-soku-warzywnego-z.html
Wielowarzywny sok 100% Hortex – 1L
2 puszki ciecierzycy
1 łyżeczka czarnuszki
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól i pieprz
200 g hiszpańskiej chorizo
1 łyżka oleju
3 garści listków bazylii
1 garść natki pietruszki
olej