Lista zakupów:

Jajka
Mąka
Śmietana

Zakwas na żurek:

 50 g mąki żytniej

250 ml przegotowanej wody

2 ząbki czosnku

2 liście laurowe

3 ziarenka ziela angielskiego

 

Żurek:

Włoszczyzna paski Hortex – 1 opakowanie

3 białe kiełbasy

zakwas na żurek (przepis powyżej)

100 ml śmietany do zup 18%

2 ziemniaki

2-3 listki laurowe

3-4 ziarenka ziela angielskiego

jajka na twardo do podania

sól, pieprz

4
Danie główne
2 godziny
W roli
głównej:
WŁOSZCZYZNA PASKI

Przepis:

Do wyparzonego i suchego słoika wsyp mąkę, zalej letnią, przegotowaną wodą i dokładnie wymieszaj. Odstaw na dzień w ciepłe miejsce. Nie zakrywaj szczelnie słoika, tylko przykryj go gazą. Drugiego dnia dodaj do zakwasu przyprawy i rozgnieciony czosnek. Ponownie odstaw słoik przykryty gazą w ciepłe miejsce na 2 dni. Jeśli wolisz żurek o smaku łagodnym (niezbyt kwaśny), zakwasu użyj już po 3 dniach. W przeciwnym razie pozostaw go na dalsze 3 dni, codziennie jednak zaglądaj do słoika i mieszaj plastikową lub drewnianą łyżką.

Białą kiełbasę ugotuj z włoszczyzną w ok. 2 litrach wody, po czym dodaj do niej przyprawy i pokrojone w kostkę ziemniaki. Wtedy znowu ją chwilę podgotuj. Później wyjmij kiełbasę z garnka, pokrój w plasterki i ponownie wrzuć do garnka. Gdy warzywa staną się miękkie, wlej zakwas i ponownie zagotuj. Gotowy żurek podawaj z jajkiem na twardo. Możesz go również zabielić łyżką śmietany.

Po obiedzie zaplanuj deser

Sprawdź

Dobierz napój do obiadu

Sprawdź

Inne dania z tym produktem

Makaron casarecce w ragout warzywno-wieprzowym

Makaron casarecce w ragout warzywno-wieprzowym

Inne dania z tej kategorii

Pulled pork
Pulled pork
Zobacz wszystkie