Żurek wielkanocny

4 OS
Danie główne
2 godziny

Do wyparzonego i suchego słoika wsyp mąkę, zalej letnią, przegotowaną wodą i dokładnie wymieszaj. Odstaw na dzień w ciepłe miejsce. Nie zakrywaj szczelnie słoika, tylko przykryj go gazą. Drugiego dnia dodaj do zakwasu przyprawy i rozgnieciony czosnek. Ponownie odstaw słoik przykryty gazą w ciepłe miejsce na 2 dni. Jeśli wolisz żurek o smaku łagodnym (niezbyt kwaśny), zakwasu użyj już po 3 dniach. W przeciwnym razie pozostaw go na dalsze 3 dni, codziennie jednak zaglądaj do słoika i mieszaj plastikową lub drewnianą łyżką.

Białą kiełbasę ugotuj z włoszczyzną w ok. 2 litrach wody, po czym dodaj do niej przyprawy i pokrojone w kostkę ziemniaki. Wtedy znowu ją chwilę podgotuj. Później wyjmij kiełbasę z garnka, pokrój w plasterki i ponownie wrzuć do garnka. Gdy warzywa staną się miękkie, wlej zakwas i ponownie zagotuj. Gotowy żurek podawaj z jajkiem na twardo. Możesz go również zabielić łyżką śmietany.

Lista zakupów

Zakwas na żurek:
50 g mąki żytniej
250 ml przegotowanej wody
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego

Żurek:
Włoszczyzna paski Hortex – 1 opakowanie
3 białe kiełbasy
zakwas na żurek (przepis powyżej)
100 ml śmietany do zup 18%
2 ziemniaki
2-3 listki laurowe
3-4 ziarenka ziela angielskiego
jajka na twardo do podania
sól, pieprz

Inne potrawy
w tej kategorii
Ryba po kaszubsku
Ryba po kaszubsku

Sprawdź przepis
Lekki bigos z pomidorami
Lekki bigos z pomidorami

Sprawdź przepis