Lista zakupów:

Jogurt
Koper
Oliwa

Lista składników:

Groszek zielony Hortex – 1/2 opakowania

Brokuł różyczki Hortex – 1/2 opakowania

Marchewka mini Hortex – 1/2 opakowania

Fasolka szparagowa zielona – 1/2 opakowania

300 g filetu z indyka

2 łyżki ulubionego oleju, np. lniany, z pestek dyni, z orzechów włoskich

1 łyżka ulubionych pestek np. słonecznik, dynia, sezam, siemię lniane, orzechy piniowe

1 łyżka sosu sojowego

sól, pieprz

 

Sos:

200 ml jogurtu greckiego

1 łyżka posiekanego koperku

garść świeżej bazylii

garść świeżej natki

sól, pieprz

2
Przekąska
30 minut
W roli
głównej:
BROKUŁY RÓŻYCZKI

Przepis:

Warzywa ugotuj na parze, pamiętając by najdłużej gotowała się marchewka, następnie brokuł i fasolka, a na końcu groszek – dosłownie chwilkę. Warzywa powinny zachować żywy kolor i nie powinny być zbyt miękkie. Filet z indyka pokrój w plastry dopraw sosem sojowym i pieprzem. Usmaż na patelni grillowej lub upiecz na ruszcie w piekarniku. Jogurt zmiksuj z pokrojoną bazylią i natką pietruszki, następnie dodaj posiekany koperek i całość wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Ulubione pestki upraż na suchej patelni.

Ugotowane warzywa ułóż kolejno w misce, skrop ulubionym olejem, na środku poukładaj indyka. Całość posyp uprażonymi pestkami. W osobnej miseczce podaj sos lub polej go po warzywach.

Po obiedzie zaplanuj deser

Sprawdź

Dobierz napój do obiadu

Sprawdź

Inne dania z tym produktem

Brokuły z bułką tartą

Brokuły z bułką tartą