Lista zakupów:

Lista składników:

Kapuśniak z kiszonej kapusty Hortex – 1 opakowanie

1 l bulionu warzywnego

150 ml białego wytrawnego wina

2-3 cebule

1 łyżka masła

2 gałązki tymianku

2 liście laurowe

4 ziarenka ziela angielskiego

3 łyżki oliwy z oliwek

3 łyżki startego tartego parmezanu (lub gruyere, grana padano)

bagietka

1 łyżeczka suszonego tymianku

sól, pieprz

4
zupa
30 minut
W roli
głównej:
KAPUŚNIAK Z KISZONEJ KAPUSTY

Przepis:

Cebule obierz, pokrój w piórka. W garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę i masło, dodaj cebulę, tymianek i smaż, aż cebula zmięknie i zacznie się rumienić, często mieszaj. Następnie dodaj kapuśniak, liście laurowe i ziela angielskie, dalej smaż. Dodaj wino i duś wszystko ok. 5 minut. Następnie dodaj bulion i gotuj ok 15 minut. Dopraw solą i pieprzem.

Zupę rozlej do kokilek lub miseczek, które można użyć w piekarniku. Na wierzchu każdej poukładaj kromki bułki, posyp serem i tymiankiem. Całość zapiekaj w piekarniku nagrzanym do

180ºC do zrumienienia bułek.

Po obiedzie zaplanuj deser

Sprawdź

Dobierz napój do obiadu

Sprawdź

Inne dania z tym produktem

Kwaśnica na żeberkach

Kwaśnica na żeberkach

Inne dania z tej kategorii

Pikantna zupa rybna
Pikantna zupa rybna
Zobacz wszystkie