Kapuśniak po francusku

4 OS
zupa
30 minut

Cebule obierz, pokrój w piórka. W garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę i masło, dodaj cebulę, tymianek i smaż, aż cebula zmięknie i zacznie się rumienić, często mieszaj. Następnie dodaj kapuśniak, liście laurowe i ziela angielskie, dalej smaż. Dodaj wino i duś wszystko ok. 5 minut. Następnie dodaj bulion i gotuj ok. 15 minut. Dopraw solą i pieprzem.

Zupę rozlej do kokilek lub miseczek, które można użyć w piekarniku. Na wierzchu każdej poukładaj kromki bułki, posyp serem i tymiankiem. Całość zapiekaj w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC do zrumienienia bułek.

Lista zakupów

Kapuśniak z kiszonej kapusty Hortex – 1 opakowanie
1 l bulionu warzywnego
150 ml białego wytrawnego wina
2-3 cebule
1 łyżka masła
2 gałązki tymianku
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki tartego parmezanu (lub gruyere, grana padano)
bagietka
1 łyżeczka suszonego tymianku
sól, pieprz

Inne potrawy
w tej kategorii
Kulebiak z kapuśniakiem
Kulebiak z kapuśniakiem

Sprawdź przepis
Chłodnik z jogurtem kozim i koperkiem
Chłodnik z jogurtem kozim i koperkiem

Sprawdź przepis