Truskawki rozmroź i zblenduj (kilka odłóż do udekorowania deseru). Białka ubij z solą na sztywną pianę, a żółtka utrzyj z cukrem. Potem całość dobrze wymieszaj. Żelatynę rozpuść w ciepłej wodzie, przestudzoną wlej do pojemnika z masą. Następnie zawartość podziel na pół: do jednej dodaj sok i skórkę z cytryny, do drugiej zmiksowane truskawki. Otrzymane w ten sposób różne masy przelewaj na zmianę do pucharków, na koniec udekoruj truskawkami. Gotowy deser schłodź w lodówce. Przed podaniem możesz go jeszcze udekorować bitą śmietaną.
Truskawki bez szypułek Hortex – 1 opakowanie
200 g cukru pudru
120 ml ciepłej wody
4 jajka
4 łyżeczki żelatyny
sok i skórka otarta z połowy cytryny
bita śmietana do dekoracji
szczypta soli