Bardzo często przepisy naszych prababć i babć kojarzą nam się z tym co najprzyjemniejsze: długimi dniami pachnącymi latem, troską, czułością i beztroskim dzieciństwem. Niezapomniane chwile zdają się być zaklęte w ulubionej zupie czy deserze i już po jednym kęsie przenoszą nas do najpiękniejszych wspomnień. Chcesz się otulić mięciutkim kocykiem dzieciństwa? Sprawdź nasze przepisy na kilka wyjątkowych dań jak u babci.
Comfort food to dania, które potrafią przywołać wspomnienia i wprawić nas w wyjątkowy nastrój[1]. Nutka nostalgii, która towarzyszy nam podczas delektowania się tymi przysmakami sprawia, że warto co jakiś czas do nich powracać. Zapisane w grubych brulionach i starych przepiśnikach receptury to prawdziwe pewniaki w domowym menu – na co dzień i od święta.
Jakie składniki można często znaleźć w comfort food?
Nie ma chyba babci, która uważałaby obiad za kompletny, bez wartościowej zupy. Przecież samo danie główne to zdecydowanie zbyt mało, abyśmy byli odpowiednio najedzeni (według babcinych kryteriów).
Jakie są zupy szykowane ręką babci? Pełne chrupiących jarzyn, doprawione tradycyjnymi przyprawami, mające za bazę esencjonalny bulion. Zebrane we własnym ogrodzie albo kupione na ulubionym straganie warzywa są nie tylko podstawą zdrowej i zbilansowanej diety. To także składniki, które dają mnóstwo wyjątkowych, kulinarnych możliwości – nawet, gdy budżet na obiad jest niewielki.
Ciężko wyobrazić sobie stare przepisy na obiad bez rosołu. To królowa zup w kuchni polskiej. Stanowi bazę do wielu innych potraw. Każdy przygotowuje ją nieco inaczej. W jednym domu gotuje się ją na różnych typach mięs, w innym dodaje do niej lubczyk, a w jeszcze innych – dorzuca kawałek papryczki chili.
Oto przepis, który wypełni całą kuchnię przyjemnym aromatem i sprawi, że posiłek będzie wyjątkową przyjemnością.
Składniki:
Przygotowanie:
Botwinka to prawdziwy smak wiosny. Pełna nowalijek i posypana świeżym koperkiem na stałe wpisała się w naszą kulinarną tradycję. Nie ma wątpliwości co do tego, że najlepszą botwinkę potrafi przygotować ukochana babcia. Gdy pojawia się ochota na wiosenny comfort food, jest to danie idealne.
Składniki:
Przygotowanie:
Zacierkowa to zupa naprawdę przepyszna, którą można przygotować w zaledwie kilka chwil. Nasze babcie potrafiły wyczarować w kuchni coś z niczego. I takie właśnie jest to danie. Pożywne, sycące, smaczne i zupełnie nieskomplikowane. Nawet początkujący adepci sztuki kulinarnej poradzą sobie z przygotowaniem zacierkowej.
Składniki:
Przygotowanie:
Gdy babcina zupa znajdzie się już w żołądku, czas na słodkie co nieco. Po solidnej dawce warzywnych pyszności, dobrze jest zakończyć posiłek smakowitymi daniami z dodatkiem owoców. Aromatyczne i świeże truskawki, wiśnie czy śliwki doskonale sprawdzą się w tej roli. Gdy za oknem panuje chłód i zimowa aura, wcale nie musimy rezygnować z tego pomysłu. Warto wtedy sięgnąć po mrożonki Hortex. Owoce te zamrażane są w pełni sezonu, gdy kryją w sobie najwięcej wartości odżywczych i są najsmaczniejsze. Dzięki temu można zajadać się prawdziwymi pysznościami także w czasie, gdy są one niedostępne w lokalnych warzywniakach.
Stare babcine przepisy na ciasta mają to do siebie, że są po prostu najlepsze. Odpowiednio słodkie, nieco kwaśne i pachnące tak, że z chęcią zjadłoby się je w całości. Gdy lato powoli zbliża się ku końcowi, w kuchni babć niepodzielnie królują śliwki. To właśnie one wraz z cynamonem stanowią duet idealny.
Składniki:
Przygotowanie:
Czy jest danie, które bardziej przywołuje początek lata niż makaron z truskawkami? To prawdziwa klasyka, która nigdy się nie nudzi. Zimą, dostępne w sklepach truskawki są pozbawione swojego niesamowitego aromatu. Na szczęście są mrożonki. Dobrze jest mieć zawsze jedno czy dwa opakowania mrożonych warzyw i owoców Hortex w zamrażarce. Dzięki nim, nawet w chłodne miesiące, bez problemu można wyczarować letnie danie.
Składniki:
Przygotowanie:
[1] https://dietetycy.org.pl/comfort-food/