Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Co na grilla dla wegetarian? 7 przepisów na grilla bez mięsa

grillowane warzywa

Szukasz inspiracji, co przyrządzić na grillu, aby wpasować się w kulinarne upodobania wegetarian? Przepisów na pyszne, zdrowe i łatwe w przygotowaniu dania nie brakuje. Ich wyśmienity smak docenią nawet zdeklarowani mięsożercy. Tanie sałatki na grilla, chrupiące warzywne szaszłyki, a może nadziewane warzywa? Wypróbuj najciekawsze pomysły na wegetariański grill!

Co na grilla? Szczypta warzywnych inspiracji

Grill wegetariański to przede wszystkim bogactwo aromatycznych warzyw, które można podawać na wiele różnych sposobów: w sałatkach, faszerowane albo nadziane na szaszłyk. Choć przy ich wyborze nie ma w zasadzie ograniczeń, to do grillowania najlepiej nadają się warzywa o zwartej strukturze. Stąd wegańskiego grilla podbijają najczęściej: cukinia, bakłażan, papryka, szparagi, cebula, kalafior, ziemniaki i pieczarki. Niektóre, np. brokuł albo bób, znakomicie smakują w pojedynkę przyrządzone jedynie z dodatkiem przypraw. Pełnię smakowych możliwości odkrywamy jednak dopiero, komponując pyszności na grilla z różnych rodzajów warzyw.

Duża dostępność i różnorodność tych produktów sprawiają, że grill bez mięsa wcale nie musi być nudny. Do jego przygotowania można wykorzystać zarówno odmiany sezonowe, jak i te niedostępne w okresie letnim. Wystarczy sięgnąć po mrożone warzywa Hortex. Zamrożone w szczycie przypadającego na nie sezonu, zachowują najlepszy smak i większość składników odżywczych.

Jakie warzywa warto wybrać na grilla wegetariańskiego? - infografika

Wegetariański grill – przepisy na zdrowe i szybkie przekąski na grilla

Dania wegetariańskie na grilla są znakomitą alternatywą dla popularnych potraw mięsnych. By zachować chrupką konsystencję delikatnych warzyw, a przede wszystkim – ich wartości odżywcze, należy pozostawić je na ruszcie od 5 do 10 minut. Do tego warto skropić je olejem lub oliwą z oliwek oraz dobrze przyprawić, co zapewni im doskonały, bogaty smak i aromat. Poniżej znajdziesz ciekawe pomysły na grilla.

Grillowane różyczki kalafiora z wegańskim parmezanem

Grillowany kalafior to świetny wybór, który zadowoli wegetarian i zaskoczy mięsożerców. Choć sezon na to warzywo przypada na miesiące zimowe, warto po nie sięgać również latem. Kalafior daje bowiem zastrzyk cennych witamin (C, B6, K) i minerałów (fosforu, potasu, wapnia).

Składniki do grillowanego kalafiora (4 porcje):

  • 1 opakowanie różyczek kalafiora Hortex
  • 6 łyżek masła klarowanego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka mielonego czosnku
  • szczypta soli i pieprzu
  • ketchup (opcjonalnie)

Składniki do wegańskiego parmezanu:

  • 3 łyżki płatków drożdżowych
  • 1 szklanka migdałów blanszowanych
  • szczypta soli

Wykonanie:

Kalafior podgotuj przez kilka minut, aby pozostał lekko twardy. W tym czasie zalej migdały gorącą wodą i namaczaj około 10-15 minut. Następnie odcedź kalafior (możesz spróbować przekroić różyczki na pół, uważając, aby się nie rozpadły, lub pozostawić je w całości). Rozpuść masło klarowane i zmieszaj je z olejem lub oliwą oraz przyprawami (papryką ostrą i wędzoną, solą i pieprzem). Tak przygotowaną mieszanką posmaruj kawałki kalafiora. Następnie ułóż je na ruszcie i grilluj na każdej stronie do momentu, aż warzywo się zarumieni i uzyska twardość al dente. Przygotuj wegański parmezan. W tym celu zmiksuj namoczone migdały z płatkami drożdżowymi, solą i czosnkiem. Gdy kalafior będzie gotowy, posyp go wegańskim parmezanem. Możesz dodać do smaku ketchup. 

Bób na grilla – pomysły na przygotowanie

Sezon na bób trwa od końca czerwca do końca sierpnia. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by przygotować go o dowolnej porze – jest dostępny przez cały rok w postaci mrożonej. To znakomite danie na grilla dla wegetarian, które zachwyci chrupiącym smakiem, a do tego dostarczy mnóstwo wartości odżywczych. Zawiera dużo błonnika, białka, witaminy (C, E, A, K) i pierwiastki (żelazo, miedź, magnez).

Składniki (4 porcje):

Wykonanie:

Rozmrożony bób połóż na folii aluminiowej. Dodaj masło. Całość posyp solą i pieprzem. Następnie zawiń potrawę i połóż na rozgrzany ruszt. Grilluj do momentu, aż bób osiągnie delikatną twardość i chrupkość. Wtedy przełóż danie na talerz i posyp startym parmezanem. Bób znakomicie smakuje z bagietką czosnkową lub zwykłą.

Wegetariańskie szaszłyki na grilla z brukselką

Szaszłyki to popularne danie grillowe, które daje nieograniczone możliwości łączenia ze sobą różnych składników – na patyczek możemy nadziać niemal każde warzywo. Oto jedna z propozycji z wykorzystaniem brukselki, która, choć jest warzywem jesienno-zimowym, to podana latem z mrożonki doskonale sprawdzi się na grilla wege.

Składniki (4 porcje):

  • pół opakowania brukselki Hortex
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duża cukinia lub 2 małe
  • 1 cebula
  • sól
  • czosnek
  • oliwa z oliwek

Wykonanie:

Brukselkę podgotuj przez kilka minut. W tym czasie umyj warzywa. Następnie pokrój cukinię na grube plastry, paprykę w kostkę, a cebulę w ćwiartki. Odcedź brukselkę. Wszystkie warzywa wrzuć do miski i wymieszaj z oliwą z oliwek i przyprawami. Składniki nadziewaj naprzemiennie na patyczki do szaszłyków i grilluj na tacce do grilla. Co jakiś czas obracaj szaszłyki do momentu, aż warzywa się zarumienią.

Grillowana papryka z brokułami, ryżem i serem pleśniowym

Ciekawe przepisy na grilla nie mogą się obejść bez papryki faszerowanej. Należy ona do najpopularniejszych dań wegetariańskich. Wygodnie się ją nadziewa, a jej smak komponuje się z wieloma innymi warzywami i nie tylko.

Składniki (4 porcje):

  • 2 duże czerwone papryki
  • 100 g mrożonych różyczek brokułu Hortex
  • woreczek ryżu 100 g
  • ok. 100 g sera pleśniowego
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Ugotuj ryż i brokuł. Ser pleśniowy pokrój w małe kostki. Papryki podziel wzdłuż na pół, usuń pestki ze środka i dokładnie umyj wszystkie kawałki. Zmieszaj ugotowany ryż, brokuł i ser pleśniowy. Dopraw solą i pieprzem. Nałóż farsz do papryki i zawiń w folię aluminiową. Grilluj do momentu, aż papryka zmięknie.

Wege przekąski na grilla - infografika

Tanie sałatki na grilla w odsłonie wege

Grill wegański to nie tylko dania główne, ale też smaczne dodatki do nich w postaci sałatek. Tworzą zgrany duet zarówno z potrawami wegetariańskimi, jak i mięsnymi. Nie może ich więc zabraknąć na stole podczas letniego posiłku w plenerze. Tym bardziej że tanie sałatki na grilla są szybkie i proste w przygotowaniu. 

Sałatka na grilla z roszponką, awokado i truskawkami

Ta orzeźwiająca letnimi smakami sałatka uzupełni dania wegetariańskie na grilla i nie tylko. Możesz ją przygotować nawet poza krótkim sezonem truskawkowym. Mrożone truskawki sprawdzą się bowiem w tym daniu równie dobrze.

Składniki do sałatki (4 porcje):

  • opakowanie roszponki
  • 1 dojrzałe awokado
  • 200 g sera typu greckiego
  • 120 g mrożonych truskawek Hortex

Składniki do sosu:

  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu

Wykonanie:

Rozmroź truskawki. Awokado obierz i pokrój w krótkie paski. Ser typu greckiego podziel na kostki. Przygotuj sos, mieszając ocet balsamiczny z miodem. Gdy wszystkie składniki będą gotowe, wyłóż je na talerz, zaczynając od roszponki. Całość polej sosem i delikatnie wymieszaj.

Sałatka z grillowanych warzyw

Grillowane warzywa zwykle przychodzą do głowy jako pierwsze, gdy brakuje pomysłu na to, co na grilla bez mięsa przygotować. Dodane do sałatki dają się odkryć w nowej formie i odsłonie smakowej.

Składniki (4 porcje):

Wykonanie:

Warzywa wyłóż na tackę do grillowania i połóż ją nad rusztem. Pod koniec skrop warzywa olejem i wymieszaj z przyprawą dołączoną do opakowania lub własną, ulubioną kompozycją. Pokrój fetę w kostkę. Ziarna upraż. Gdy warzywa będą gotowe, przełóż je na talerz. Wymieszaj z fetą i ziarnami. Posyp całość świeżą rukolą.

Sałatka z fasolką szparagową i mozzarellą

Fasolka szparagowa jest lekkostrawna i znakomicie pasuje do sałatek na wegetariańskiego grilla. Jej delikatny smak komponuje się bowiem z wieloma warzywami. Jedzona przez cały rok, dostarcza organizmowi regularną porcję niezbędnych składników odżywczych (wapń, żelazo, magnez, witaminy: A, C, K).

Składniki (4 porcje):

Wykonanie:

Fasolkę ugotuj, a następnie odcedź. Pomidorki koktajlowe dokładnie umyj i podziel na połówki. Przekrój kulki mozzarelli, cebulę posiekaj. Następnie zmieszaj ze sobą wszystkie składniki wraz z sosem do sałatek. I gotowe!

Pozostałe porady