Szukasz inspiracji, co przyrządzić na grillu, aby wpasować się w kulinarne upodobania wegetarian? Przepisów na pyszne, zdrowe i łatwe w przygotowaniu dania nie brakuje. Ich wyśmienity smak docenią nawet zdeklarowani mięsożercy. Tanie sałatki na grilla, chrupiące warzywne szaszłyki, a może nadziewane warzywa? Wypróbuj najciekawsze pomysły na wegetariański grill!
Grill wegetariański to przede wszystkim bogactwo aromatycznych warzyw, które można podawać na wiele różnych sposobów: w sałatkach, faszerowane albo nadziane na szaszłyk. Choć przy ich wyborze nie ma w zasadzie ograniczeń, to do grillowania najlepiej nadają się warzywa o zwartej strukturze. Stąd wegańskiego grilla podbijają najczęściej: cukinia, bakłażan, papryka, szparagi, cebula, kalafior, ziemniaki i pieczarki. Niektóre, np. brokuł albo bób, znakomicie smakują w pojedynkę przyrządzone jedynie z dodatkiem przypraw. Pełnię smakowych możliwości odkrywamy jednak dopiero, komponując pyszności na grilla z różnych rodzajów warzyw.
Duża dostępność i różnorodność tych produktów sprawiają, że grill bez mięsa wcale nie musi być nudny. Do jego przygotowania można wykorzystać zarówno odmiany sezonowe, jak i te niedostępne w okresie letnim. Wystarczy sięgnąć po mrożone warzywa Hortex. Zamrożone w szczycie przypadającego na nie sezonu, zachowują najlepszy smak i większość składników odżywczych.
Dania wegetariańskie na grilla są znakomitą alternatywą dla popularnych potraw mięsnych. By zachować chrupką konsystencję delikatnych warzyw, a przede wszystkim – ich wartości odżywcze, należy pozostawić je na ruszcie od 5 do 10 minut. Do tego warto skropić je olejem lub oliwą z oliwek oraz dobrze przyprawić, co zapewni im doskonały, bogaty smak i aromat. Poniżej znajdziesz ciekawe pomysły na grilla.
Grillowany kalafior to świetny wybór, który zadowoli wegetarian i zaskoczy mięsożerców. Choć sezon na to warzywo przypada na miesiące zimowe, warto po nie sięgać również latem. Kalafior daje bowiem zastrzyk cennych witamin (C, B6, K) i minerałów (fosforu, potasu, wapnia).
Składniki do grillowanego kalafiora (4 porcje):
Składniki do wegańskiego parmezanu:
Wykonanie:
Kalafior podgotuj przez kilka minut, aby pozostał lekko twardy. W tym czasie zalej migdały gorącą wodą i namaczaj około 10-15 minut. Następnie odcedź kalafior (możesz spróbować przekroić różyczki na pół, uważając, aby się nie rozpadły, lub pozostawić je w całości). Rozpuść masło klarowane i zmieszaj je z olejem lub oliwą oraz przyprawami (papryką ostrą i wędzoną, solą i pieprzem). Tak przygotowaną mieszanką posmaruj kawałki kalafiora. Następnie ułóż je na ruszcie i grilluj na każdej stronie do momentu, aż warzywo się zarumieni i uzyska twardość al dente. Przygotuj wegański parmezan. W tym celu zmiksuj namoczone migdały z płatkami drożdżowymi, solą i czosnkiem. Gdy kalafior będzie gotowy, posyp go wegańskim parmezanem. Możesz dodać do smaku ketchup.
Sezon na bób trwa od końca czerwca do końca sierpnia. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by przygotować go o dowolnej porze – jest dostępny przez cały rok w postaci mrożonej. To znakomite danie na grilla dla wegetarian, które zachwyci chrupiącym smakiem, a do tego dostarczy mnóstwo wartości odżywczych. Zawiera dużo błonnika, białka, witaminy (C, E, A, K) i pierwiastki (żelazo, miedź, magnez).
Składniki (4 porcje):
Wykonanie:
Rozmrożony bób połóż na folii aluminiowej. Dodaj masło. Całość posyp solą i pieprzem. Następnie zawiń potrawę i połóż na rozgrzany ruszt. Grilluj do momentu, aż bób osiągnie delikatną twardość i chrupkość. Wtedy przełóż danie na talerz i posyp startym parmezanem. Bób znakomicie smakuje z bagietką czosnkową lub zwykłą.
Szaszłyki to popularne danie grillowe, które daje nieograniczone możliwości łączenia ze sobą różnych składników – na patyczek możemy nadziać niemal każde warzywo. Oto jedna z propozycji z wykorzystaniem brukselki, która, choć jest warzywem jesienno-zimowym, to podana latem z mrożonki doskonale sprawdzi się na grilla wege.
Składniki (4 porcje):
Wykonanie:
Brukselkę podgotuj przez kilka minut. W tym czasie umyj warzywa. Następnie pokrój cukinię na grube plastry, paprykę w kostkę, a cebulę w ćwiartki. Odcedź brukselkę. Wszystkie warzywa wrzuć do miski i wymieszaj z oliwą z oliwek i przyprawami. Składniki nadziewaj naprzemiennie na patyczki do szaszłyków i grilluj na tacce do grilla. Co jakiś czas obracaj szaszłyki do momentu, aż warzywa się zarumienią.
Ciekawe przepisy na grilla nie mogą się obejść bez papryki faszerowanej. Należy ona do najpopularniejszych dań wegetariańskich. Wygodnie się ją nadziewa, a jej smak komponuje się z wieloma innymi warzywami i nie tylko.
Składniki (4 porcje):
Wykonanie:
Ugotuj ryż i brokuł. Ser pleśniowy pokrój w małe kostki. Papryki podziel wzdłuż na pół, usuń pestki ze środka i dokładnie umyj wszystkie kawałki. Zmieszaj ugotowany ryż, brokuł i ser pleśniowy. Dopraw solą i pieprzem. Nałóż farsz do papryki i zawiń w folię aluminiową. Grilluj do momentu, aż papryka zmięknie.
Grill wegański to nie tylko dania główne, ale też smaczne dodatki do nich w postaci sałatek. Tworzą zgrany duet zarówno z potrawami wegetariańskimi, jak i mięsnymi. Nie może ich więc zabraknąć na stole podczas letniego posiłku w plenerze. Tym bardziej że tanie sałatki na grilla są szybkie i proste w przygotowaniu.
Ta orzeźwiająca letnimi smakami sałatka uzupełni dania wegetariańskie na grilla i nie tylko. Możesz ją przygotować nawet poza krótkim sezonem truskawkowym. Mrożone truskawki sprawdzą się bowiem w tym daniu równie dobrze.
Składniki do sałatki (4 porcje):
Składniki do sosu:
Wykonanie:
Rozmroź truskawki. Awokado obierz i pokrój w krótkie paski. Ser typu greckiego podziel na kostki. Przygotuj sos, mieszając ocet balsamiczny z miodem. Gdy wszystkie składniki będą gotowe, wyłóż je na talerz, zaczynając od roszponki. Całość polej sosem i delikatnie wymieszaj.
Grillowane warzywa zwykle przychodzą do głowy jako pierwsze, gdy brakuje pomysłu na to, co na grilla bez mięsa przygotować. Dodane do sałatki dają się odkryć w nowej formie i odsłonie smakowej.
Składniki (4 porcje):
Wykonanie:
Warzywa wyłóż na tackę do grillowania i połóż ją nad rusztem. Pod koniec skrop warzywa olejem i wymieszaj z przyprawą dołączoną do opakowania lub własną, ulubioną kompozycją. Pokrój fetę w kostkę. Ziarna upraż. Gdy warzywa będą gotowe, przełóż je na talerz. Wymieszaj z fetą i ziarnami. Posyp całość świeżą rukolą.
Fasolka szparagowa jest lekkostrawna i znakomicie pasuje do sałatek na wegetariańskiego grilla. Jej delikatny smak komponuje się bowiem z wieloma warzywami. Jedzona przez cały rok, dostarcza organizmowi regularną porcję niezbędnych składników odżywczych (wapń, żelazo, magnez, witaminy: A, C, K).
Składniki (4 porcje):
Wykonanie:
Fasolkę ugotuj, a następnie odcedź. Pomidorki koktajlowe dokładnie umyj i podziel na połówki. Przekrój kulki mozzarelli, cebulę posiekaj. Następnie zmieszaj ze sobą wszystkie składniki wraz z sosem do sałatek. I gotowe!