Dieta lekkostrawna to jedna z diet leczniczych, zalecana szczególnie po operacjach, w przebiegu schorzeń układu pokarmowego, do łagodzenia problemów trawiennych oraz w żywieniu osób starszych. Ale śmiało mogą na nią przejść również osoby zdrowe. Warto rozważyć ją zwłaszcza wtedy, gdy na co dzień nie oszczędzamy swojego żołądka i chcemy dać mu chociaż odrobinę wytchnienia. Tym bardziej, że lekkostrawne potrawy mogą być naprawdę pyszne! Sprawdź nasze propozycje na smaczny, lekki obiad – do szybkiego przygotowania.
Dieta lekkostrawna (albo inaczej – łatwostrawna) jest modyfikacją diety tradycyjnej. Jej głównym celem jest odciążenie przewodu pokarmowego, łagodzenie dolegliwości bólowych i ogólna poprawa naszej kondycji zdrowotnej.
Komu zaleca się dietę lekkostrawną?
Głównym założeniem diety lekkostrawnej jest wykluczenie z jadłospisu wszystkich ciężkich produktów, czyli takich, które długo zalegają w żołądku i mogą wywoływać wzdęcia, podrażnienia, bóle i inne przykre dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Ograniczeniu podlega szczególnie spożycie tłuszczu, sodu, błonnika i związków pobudzających wydzielanie soków żołądkowych.
W diecie lekkostrawnej nie spożywa się potraw wędzonych, marynowanych oraz ostro przyprawionych. Zakazane jest też smażenie, grillowanie oraz duszenie z obsmażaniem.
Ważną zasadą diety lekkostrawnej jest też spożywanie 4-5 niewielkich posiłków dziennie oraz picie dużej ilości wody (minimum 1,5 litra). Aby zbytnio nie obciążać żołądka, dobrze, gdy każdy spożyty kęs jedzenia będzie dokładnie pogryziony i przeżuty.
Warto pamiętać, że dieta lekkostrawna nie zakłada zmniejszenia poziomu kaloryczności dań, ale proponuje inny dobór produktów spożywczych i zmianę technik przygotowywania potraw.
Chociaż dieta lekkostrawna ma wiele ograniczeń, przebywając na niej wciąż możesz komponować smaczne i bardzo różnorodne posiłki. Do przygotowania obiadu możesz wykorzystać m.in.:
Zamiast pieczenia, potrawy możesz ugotować w wodzie lub na parze albo upiec w folii, rękawie, na pergaminie albo w zamkniętym naczyniu żaroodpornym.
Śmiało możesz też sięgać po wodę niegazowaną, domowy, niesłodzony kompot lub soki naturalne (bez cukru). Unikaj jednak wypijania dużej ilości płynów podczas spożywania posiłku, ponieważ taka kombinacja bardziej obciąża żołądek.
Znakiem rozpoznawczym diety lekkostrawnej są warzywne zupy kremy, przygotowywane na wodzie lub chudym bulionie. Smakują doskonale, a ich ugotowanie zajmuje tylko chwilę (szczególnie wtedy, gdy ma się pod ręką zestaw mrożonych warzyw Hortex). Nasze propozycje na lekkie zupy to krem z marchewki, krem z kalafiora i – dla przeciwwagi – lekko kwaśna zupa ogórkowa.
Składniki:
Świeże warzywa umyj, pokrój w kostkę i podgotuj przez chwilę w garnku, dodając oliwę i trochę wody. Gdy odrobinę się zmiękczą, dodaj marchewkę Hortex, starannie wymieszaj i zalej resztą wrzątku. Gotuj do miękkości na niewielkim ogniu. Gotową zupę dopraw do smaku i zblenduj na gładki krem. Serwuj z ugotowanym białym ryżem.
Składniki:
Do wrzącego bulionu dodaj kalafior Hortex i pokrojony w piórka por. Całość zagotuj, aż warzywa będą miękkie (ok. 8 minut). Zupę zdejmij z ognia i zblenduj na gładko. Dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj łyżeczkę masła i starannie wymieszaj. Lekki krem serwuj z kawałkami pszennej bagietki (możesz wcześniej podpiec je w tosterze).
Składniki:
Do wrzącej wody wrzuć liść laurowy i ziele angielskie. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz włoszczyznę Hortex. Gotuj na niewielkim ogniu, aż warzywa będą miękkie (ok. 12 minut). Pod koniec gotowania dodaj tarte ogórki (razem z sokiem). Całość ponownie zagotuj, dodaj łyżkę jogurtu i dopraw do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posyp zupę drobno posiekanym koperkiem.
Lekkostrawny obiad może, ale nie musi składać się z samej zupy. Dla tych, którzy lubią dobrze zjeść, przygotowaliśmy dwie sycące propozycje na drugie danie – indyka pieczonego z warzywami i dorsza gotowanego na parze z purée z włoszczyzny.
Składniki:
Filet z indyka starannie umyj, osusz, pokrój w grube paski i włóż do zamkniętego z jednej strony rękawa do pieczenia. Dodaj marchewkę i fasolkę szparagową Hortex oraz łodygi pietruszki (wraz z natką) i całość zalej bulionem. Dokładnie zamknij rękaw i przełóż go do naczynia żaroodpornego. Danie piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 40 minut. W międzyczasie ugotuj ziemniaki, dodaj do nich łyżeczkę masła i rozgnieć je na puszyste purée.
Na talerzu rozłóż porcję indyka, warzyw i ziemniaków. Serwuj od razu po przygotowaniu.
Składniki:
Filety z dorsza starannie wymyj i osusz papierowym ręcznikiem, a następnie posyp je odrobiną soli, pieprzu ziołowego i suszonych przypraw. Ułóż rybę w garnku do gotowania na parze i gotuj przez ok. 15 minut, aż będzie miękki.
W międzyczasie ugotuj włoszczyznę Hortex, kierując się przepisem podanym na opakowaniu. Odcedź wodę, a miękkie warzywa zblenduj na gładko, dodając łyżkę masła. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodaj porcję świeżego, drobno posiekanego tymianku.
Kaszę kuskus zalej wrzątkiem i poczekaj, aż spęcznieje. Dopraw odrobiną soli.
Pora na złożenie dania. Na talerzu ułóż rybę, kaszę i porcję warzywnego purée (w dowolnej konfiguracji). Rybę skrop sokiem z cytryny. Smacznego!
Ważne: Jeśli jesteś na diecie lekkostrawnej ze wskazań medycznych, przed ułożeniem jadłospisu skonsultuj się z lekarzem lub dietetykiem.