Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Domowa dieta pudełkowa – jak szybko przygotować posiłki na kilka dni?

przygotowywanie posiłku z mrożonek

Dieta pudełkowa może zaoszczędzić sporo czasu i pomóc lepiej zorganizować nasze posiłki. Łatwiej jest dzięki niej spożywać jedzenie o stałych porach, kontrolować porcje i kalorie oraz wyplenić niektóre złe nawyki żywieniowe. Catering pudełkowy jest jednak rozwiązaniem dość drogim, dlatego nie wszyscy mogą sobie na niego pozwolić. Alternatywą może być przygotowywanie pudełkowego menu samodzielnie. Jak skomponować smaczne i odżywcze posiłki na kilka dni? Jak przyspieszyć przygotowywanie pudełek z jedzeniem?

Dieta pudełkowa – na czym to polega?

Domowa dieta pudełkowa polega na uprzednim skomponowaniu na cały tydzień posiłków, które później są sukcesywnie odgrzewane. Zwykle przygotowuje się około 5 dań i przekąsek na każdy dzień, ale w razie potrzeby można zrobić także więcej mniejszych porcji. Dzięki takiej organizacji posiłków łatwo eliminuje się skłonności do podjadania i oszczędza czas każdego dnia. Pudełka z jedzeniem można też zabrać do pracy lub na uczelnię jako lunch.

Menu pudełkowe – jak zachować świeżość?

Częstą obawą osób planujących przygotowanie posiłków na cały tydzień jest to, czy gotowe dania nie utracą smaku, wartości odżywczych i świeżości, zanim zostaną zjedzone. Wszystko jest kwestią odpowiedniego przechowywania w lodówce lub zamrażarce. Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na to, jakich składników używamy.

Dania na pierwsze dni tygodnia mogą być wykonane z mniej trwałych produktów, np. zawierać surową rybę (sushi), surowe mięso (tatar), surowe warzywa (surówki, chłodniki). Takie posiłki powinny być zjedzone maksymalnie w ciągu 2 dni. Jeżeli przygotowujesz obiady w sobotę, można spożyć je w poniedziałek.

Dania na kolejne dni powinny być trwalsze – poddane obróbce termicznej, np. smażone, pieczone, gotowane lub przygotowane na parze. Może to być np. risotto z kurczakiem lub kaszotto z warzywami, zapiekanka, lasagne, ryż z sosem słodko-kwaśnym. Dania tego typu nie zawsze są zdatne do mrożenia (mogą tracić swoją konsystencję), ale spokojnie mogą stać w lodówce nawet do 4 dni, nie tracąc przy tym na apetyczności. A więc, jeśli przygotujemy je w sobotę, możemy odgrzać je we wtorek lub środę bez obawy o to, że się zepsują. Długi okres „leżakowania” szczególnie sprzyja daniom zawierającym kapustę i grzyby (np. gołąbkom, bigosom), które nabierają jeszcze więcej aromatu i smaku. W zastępstwie surówek na środkowe dni tygodnia polecamy kiszonki i sałatki typu coleslaw, które mają większą trwałość niż surowe warzywa.

Dania na ostatnie dni tygodnia powinny nadawać się do mrożenia – mogą to być kotlety, pieczony drób, smażone ryby, pulpety do przygotowania na parze, pierogi, naleśniki z nadzieniem lub krokiety. Zamiast surowych warzyw można skorzystać z gotowych dań mrożonych, np. kompozycji warzyw na patelnię Hortex. Dla urozmaicenia diety można wprowadzić także weki, w tym niektóre zupy. Te zawierające cebulę, mięso, rybę albo śmietanę mogą stać w lodówce do 7 dni. Te, które nie mają takich dodatków, mogą być przechowywane w lodówce nawet do 2-3 tygodni.

Jak przyspieszyć przygotowanie posiłków na kilka dni?

Przygotowywanie domowych zestawów pudełkowych wydaje się zajęciem pochłaniającym sporo pracy i faktycznie wymaga poświecenia kilku godzin w trakcie weekendu. Warto jednak pamiętać, że dzięki temu zyskujemy dużo czasu w ciągu tygodnia, kiedy rzeczywiście jesteśmy zmęczeni i zabiegani. Dzięki domowej diecie pudełkowej w dni robocze uzyskamy chwilę wytchnienia i zdejmiemy z siebie ciężar podejmowania decyzji „co dzisiaj na obiad”, gdy akurat będziemy zajęci pilniejszymi sprawami.

Ponadto przygotowanie pudełek z jedzeniem można znacznie przyspieszyć, stosując kilka prostych trików:

  • korzystając z gotowych półproduktów – obecnie można znaleźć jakościowe sosy i marynaty;
  • kupując już pokrojone warzywa – w sklepach dostępne są np. marchewki pokrojone w kostkę lub pocięte na plastry, obrane buraki, mieszanki sałat, a nawet posiekana cebula;
  • używając mrożonek – głęboko mrożone warzywa i owoce wciąż zawierają liczne substancje odżywcze (w tym witaminy). Mogą stanowić oddzielną przystawkę lub składnik dania. Mrożona mieszanka węgierska Hortex przyspieszy przyszykowanie leczo, a mieszanka meksykańska Hortex będzie stanowiła świetną bazę na nadzienie do tortilli;
  • robiąc zupy i przygotowując dania jednogarnkowe – takie potrawy praktycznie gotują się same. Można ich zrobić dużo względnie niskim kosztem;
  • wekując – nadmiar zupy lub sosu z danego tygodnia możesz rozdzielić do słoików i wykorzystać, gdy w kolejnym tygodniu będziesz mieć mniej czasu;
  • korzystając z dań gotowych – to opcja dla leniwych lub bardzo zabieganych. Oczywiście nie chodzi tu o zamawianie niezdrowych fast foodów, a o podgrzewanie mrożonych dań gotowych Hortex. W przeciwieństwie do zwykłych dań gotowych z długą datą ważności, stojących w sklepowych lodówkach, nie zawierają one konserwantów. Wśród opcji Hortex mamy między innymi danie meksykańskie, danie a’la gyros lub gotowe danie chińskie. Taką potrawę można wzbogacić o dodatkowe świeże składniki lub przyprawić po swojemu.

Jak skomponować menu pudełkowe na cały tydzień?

Komponując zestaw posiłków na cały tydzień, trzeba wziąć pod uwagę ich trwałość (to powinno być kryterium, wg którego ustalimy kolejność spożywania). Dobrze jest też tak rozplanować dania, by nie jeść trzy dni z rzędu tego samego (w przeciwnym wypadku szybko się zniechęcimy). Przygotowaliśmy kilka propozycji posiłków, którymi łatwo można się zainspirować przy przygotowywaniu własnego menu.

Pomysły na pierwsze i drugie śniadania w domowej diecie pudełkowej

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Powinno być więc pożywne i sycące. Warto jednak zaznaczyć, że o poranku nie zawsze mamy czas na to, by stworzyć idealny posiłek. Przygotowanie go w wersji pudełkowej sprawi, że na naszej głowie będzie wyłącznie przygrzanie dania. Dzięki temu, nawet jeśli zaśpimy lub będziemy wyjątkowo powolni z rana, nie wyjdziemy z domu bez śniadania. Oto kilka pomysłów na szybkie do odgrzania poranne posiłki na cały tydzień:

Niedziela, poniedziałek:

  • Owsianka ze świeżymi owocami lub musem owocowym – możemy ją przygotować w wygodnych słoiczkach. Jako składników użyjmy dowolnych świeżych owoców lub zmiksowanych mrożonych owoców, np. malin Hortex;
Przepis na owsiankę z musem malinowym - infografika
  • Sałatka owocowo-warzywna z serem – świeża sałata w połączeniu z aromatycznymi warzywami i owocami (z serami dobrze komponuje się granat, gruszka, winogrono), z dodatkiem sera pleśniowego lub fety, to prawdziwy luksus dla podniebienia. Sos na bazie oleju balsamicznego czy musztardy i miodu przygotujmy osobno i polejmy nim składniki dopiero przed zjedzeniem. Dzięki temu warzywa nie stracą jędrności i sałatka nie będzie brejowata;
  • Jajka faszerowane na szybko – z gotowanych jajek usuńmy żółtka i wymieszajmy je z dowolnymi składnikami np. majonezem, posiekaną szynką, szczypiorkiem, papryką. Przyprawmy je solą i pieprzem. Nadzienie umieśćmy w „miseczkach” z białek i podawaj pod pierzynką z majonezu. Takie jajka mogą spokojnie poleżeć w lodówce ok. 2 dni.

Wtorek, środa:

  • Owsianka z suszonymi owocami – by przedłużyć trwałość owsianki, możemy przygotować ją z suszonymi, a nie świeżymi owocami. Warto dodać też chrupiące nasiona i orzechy. Przechowujmy owsiankę w słoiczkach, w których składniki ułożone są warstwowo – da to estetyczny efekt i ułatwi przekładanie do miski w estetycznej formie. Słoiczek łatwo można zabrać ze sobą do pracy;
  • Naleśniki z serem – przysmażone na maśle naleśniki z serem z wierzchu są chrupiące, a w środku rozpływają się w ustach. Jeśli ograniczamy tłuszcze, możemy przygrzać je również poprzez umieszczenie na chwilę w rozgrzanym piekarniku. Naleśniki lub ciasto na nie można przechowywać w zamrażalniku, by nie zaczęły się zbyt szybko psuć;
  • Placuszki z jagodami możemy do nich dodać świeże lub mrożone jagody, np. Hortex. Placuszki świetnie smakują na ciepło i na zimno (a więc mogą być przekąską do pracy). Można serwować je ze śmietaną, ale trzeba pamiętać przy tym, by polać je dopiero przed podaniem (nie stracą dzięki temu konsystencji i będą trwalsze). Co ważne – takie placki po usmażeniu można mrozić.
Przepis na placuszki z jagodami - infografika

Czwartek, piątek, sobota:

  • Kiełbaski sojowe lub mięsne – jeśli mają odpowiednią datę ważności, mogą długo poleżeć w lodówce. Połącz je z ulubionym sosem i świeżym tostem. Możemy też zjeść je w stylu brytyjskim z fasolką po bretońsku, która także długo się nie psuje, dzięki temu, że można ją wekować;
  • Szejk mleczny lub mus owocowy z dodatkami – zmiksuj owoce z wybranymi dodatkami na pyszny napój, a następnie włóż go do zamrażalnika. Wzbogać koktajl o płatki owsiane lub nasiona dla większej pożywności. Wieczorem przed planowanym spożyciem przełóż napój z zamrażarki do lodówki, by rozmroził się przez noc. Takie śniadanie możesz nawet spożyć, idąc do pracy czy już jadąc autobusem;
  • Chlebek bananowy z powidłami – chlebek bananowy jest łatwy w przygotowaniu i ma dużą trwałość. Długo pozostaje miękki, można go także mrozić. Warto podawać go z kwaśnymi powidłami lub serkiem twarogowym.

Pomysły na lunch do pracy dla osób na diecie pudełkowej

Domowa dieta pudełkowa to rozwiązanie, które może pomóc oszczędzić na wydatkach na posiłki do pracy. Nie trzeba kupować pudełek z jedzeniem od firmowego cateringu, jeśli zrobi się je samemu. Przygotowując jedzenie „hurtowo”, tracimy też mniej czasu, niż robiąc je każdego dnia. Oto kilka pomysłów na smaczne lunche do pracy:

Poniedziałek:

  • Fritatta ze szpinakiem i fetą na zimno – włoski omlet ze szpinakiem i serem, który świetnie smakuje także na zimno. Przyrządzimy go zarówno ze świeżego, jak i mrożonego szpinaku rozdrobionego Hortex. Doskonała opcja dla osób, które nie mają w pracy miejsca lub czasu na podgrzanie posiłku;
Przepis na fritattę ze szpinakiem - infografika
  • Sałatka ze świeżych warzyw z kurczakiem – drób jest doskonałym źródłem protein, a świeże warzywa to zastrzyk witamin. Pamiętaj, by sos przechowywać osobno – wlany bezpośrednio do sałatki może wpłynąć na jej świeżość i późniejszą konsystencję;
  • Chłodnik z cukinii i ogórka – lekka i dietetyczna przekąska z maślanki, czosnku, ogórka i cukinii. Szczególnie polecana na upalne dni, ale także na trudne poniedziałki, po weekendowym imprezowaniu;
  • Hummus z warzywami – zdrowa i szybka przekąska, która nie wymaga podgrzewania. Wystarczy zmielić ciecierzycę i wybrane dodatki, by uzyskać pyszną pastę, która świetnie komponuje się z grzankami, słonymi paluszkami lub świeżymi warzywami pokrojonymi w słupki. Dla urozmaicenia część hummusu na drugi dzień można przygotować z dodatkami, np. z burakiem (polecamy mrożone buraki puree Hortex), dynią, czarnuszką lub innymi warzywami.

Wtorek, środa:

  • Krokiety z kapustą i grzybami – krokiety to nic innego, jak naleśniki z nadzieniem, które zostały obtoczone w panierce i przysmażone na złocisty kolor. Są łatwe do przygrzania (w mikrofali, na patelni, w piekarniku), a ponadto ich nadmiar można łatwo zamrozić;
  • Tarta ze szpinakiem – kruche ciasto oraz masa serowa ze szpinakiem to idealne połączenie. Smakuje dobrze zarówno na zimno, jak i na ciepło. By przyspieszyć przygotowanie, możesz użyć mrożonego szpinaku Hortex;
  • Tortilla meksykańska – przygotujmy nadzienie na bazie mięsa mielonego oraz mieszanki warzyw meksykańskich (możesz skorzystać z gotowej kompozycji Hortex). Pamiętajmy, aby gotowy farsz i tortille przechowywać oddzielnie i połączyć dopiero przed podaniem. Dzięki temu placek nie przesiąknie sosem. Pamiętajmy, aby gotowy farsz i tortille przechowywać oddzielnie i połączyć dopiero przed podaniem. Dzięki temu placek nie przesiąknie sosem;
Przepis na nadzienie do tortilli meksykańskich - infografika

Czwartek, piątek:

  • Domowe batony zbożowe – wystarczy odrobina płatków owsianych, mleka, wybranych orzechów, miodu lub syropu z agawy oraz suszonych owoców, by stworzyć zdrową i dodającą energii przekąskę. Domowe batony długo zachowują świeżość i nie mają sztucznych dodatków, tak jak podobne produkty kupowane w sklepie;
  • Makaron gnocchi na patelnię z sosem maślano-ziołowym – gotowe danie Hortex to opcja dla osób, które mają naprawdę mało czasu. Nie zawiera konserwantów, wzmacniaczy smaku, sztucznych barwników i aromatów ani tłuszczy utwardzonych;
  • Krewetki na maśle z chilli i cytryną – owoce morza z sosem można łatwo zamrozić. Odgrzanie zamrożonych krewetek trwa zaledwie kilka minut. Można to zrobić na patelni lub za pomocą mikrofalówki.

Pomysły na obiady na diecie pudełkowej

Dieta pudełkowa to świetne rozwiązanie, gdy wracamy późno z pracy lub jesteśmy po niej bardzo zmęczeni. Mając w lodówce gotowe posiłki, szybko je przygrzejemy i się posilimy po ciężkim dniu. Dzięki temu będziemy mieć więcej czasu na aktywności z rodziną i przyjaciółmi. Oto kilka pomysłów na obiady, które możesz włączyć do swojego menu:

Niedziela, poniedziałek:

  • Filet z mintaja na parze i sałatka – dietetyczna opcja obiadowa, która zapewni dużo energii na resztę dnia. Warto pamiętać, by dressing do sałatki przechowywać osobno i polać warzywa dopiero przed jedzeniem;
  • Leczo – szybkie danie jednogarnkowe, do którego można wykorzystać mrożonki (np. mieszankę węgierską Hortex), by jeszcze bardziej przyspieszyć przygotowanie;
Pomysł na szybkie leczo z mrożonych warzyw - infografika
  • Gulasz wołowy z kaszą gryczaną – kolejne pożywne, ale łatwe i szybkie do wykonania danie jednogarnkowe. Kasza jest lekkostrawna i mniej kaloryczna niż ryż czy makaron. Nadmiar sosu można w wygodny sposób zamrozić na następny tydzień lub na kolejne dni.

Wtorek, środa:

  • Gołąbki przysmażane na patelni – robi się je jak tradycyjne gołąbki, z tym że podawane są po podsmażeniu i bez sosu pomidorowego. Dzięki temu dłużej zatrzymują świeżość. Po dwudniowym leżakowaniu w lodówce nabierają też jeszcze lepszego smaku;
  • Naleśniki z pieczarkami – łatwe do przysmażenia na patelni. Placki można przygotować na jeden dzień na obiad, a na następny jako część śniadania. Naleśniki z nadzieniem można bezpiecznie mrozić;
  • Zupa z dyni – aromatyczna zupa z dyni zwykle kojarzy się z sezonem jesiennym, ale dzięki mrożonkom (np. dynia w kostce Hortex) można ją przygotowywać przez cały rok. Zupę łatwo jest zawekować. W szczelnych słoikach może być przechowywana nawet 2-3 tygodnie. Pamiętajmy, by śmietanę dodawać tuż przed podaniem.
Pomysł na szybkie leczo z mrożonych warzyw - infografika

Czwartek, piątek, sobota:

  • Pierogi ze szpinakiem i twarogiem – proste i tanie danie. Można zrobić ich więcej i zamrozić, a później sukcesywnie tydzień po tygodniu rozmrażać małe porcje. Nadzienie przygotowuje się szybko poprzez wymieszanie białego sera oraz podsmażonego z czosnkiem świeżego lub mrożonego szpinaku;
  • Kotlet schabowy, frytki i sałatka z kiszonej kapusty – zarówno frytki, jak i kotlet można mrozić, dzięki czemu zestaw da się przygotować z dużym wyprzedzeniem. Kiszona kapusta ma długi termin przydatności i jest bardzo zdrowa. Można ją wykorzystać nie tylko na sałatki, ale również na kapuśniak;
  • Zupa kalafiorowa – łatwo przygotujemy ją z mrożonki (np. mrożone różyczki kalafiora Hortex), dzięki czemu oszczędzimy nieco czasu. Nadmiar warto zawekować i przechować w lodówce do następnego tygodnia.

Pomysły na kolację na diecie pudełkowej

Kolacja to posiłek, który często pomijamy na rzecz niezdrowych przekąsek. Nie chce się nam gotować, wiec sięgamy po chrupki, ciastka lub inne łakocie. Jeśli pod ręką będą gotowe dania, taka pokusa łatwo zostanie odparta. Sprawdź nasze pomysły na zdrowe kolacje do diety pudełkowej:

Niedziela, poniedziałek:

  • Szaszłyk z mięsem i warzywami – wystarczy nabić na patyczki kawałki pieczonego kurczaka (wówczas szaszłyki spokojnie będą mogły poleżeć 2 dni w lodówce) i świeżych warzyw, np. papryki, cukinii oraz przyprawić je ulubionymi przyprawami, by uzyskać szybką i zdrową kolację;
  • Fasolka szparagowa z pomidorami i fetą – prosta do przygotowania sałatka, którą poza sezonem możesz zrobić z wykorzystaniem mrożonej fasolki szparagowej Hortex. Jest orzeźwiająca i aromatyczna. Można ja przechowywać w lodówce 2-3 dni;
Pomysł na sałatkę z fasolką szparagową, pomidorami i fetą - infografika
  • Onigiri z tuńczykiem –  tuńczyka z puszki wystarczy wymieszać z majonezem, solą i pieprzem, by uzyskać smaczne nadzienie do onigiri. Następnie należy już tylko uformować wokół niego zgrabne kulki ryżowe lub trójkąciki i owinąć je glonami nori do sushi. Podawać z sosem sojowym do maczania.

Wtorek, środa:

  • Budyń jaglany – powstaje ze zmiksowanej kaszy jaglanej z dodatkiem mleka. Jest smaczny zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można podawać go z masłem orzechowym albo świeżymi owocami a w wersji bardziej fit z nasionami lub ziarnami;
  • Pieczone frytki z włoszczyzny – pokrój marchew, pietruszkę i selera i posyp je aromatycznymi przyprawami, by nabrały smaku. Mogą leżeć w marynacie aż do momentu podgrzania. Później wystarczy włożyć je do piekarnika, by przygotować lekką, zdrową i smaczną kolację praktycznie bez żadnego wysiłku;
  • Pieczone jabłka  wcześniej przygotowane całe jabłka polane miodem i posypane korzennymi przyprawami wystarczy wyjąć z lodówki i włożyć do piekarnika, by w około 20-30 minut mieć gotową kolację na słodko.

 Czwartek, piątek, sobota:

  • Flaczki z boczniaków – wegański pomysł na lekką i smaczną zupę, która może stać w lodówce nawet przez kilka dni. Jednego dnia można zjeść ją na kolację, a innego zabrać np. na lunch do pracy;
  • Domowa pizza – zarówno same drożdżowe blaty na pizzę, jak i takie, na których jest już wyłożone mięso oraz inne dodatki (poza serem, który traci na konsystencji) można mrozić w zamrażalniku. Po rozmrożeniu wystarczy ją posypać parmezanem lub wiórkami mozzarelli i włożyć do piekarnika. Gdy sami przygotowujemy pizzę, możemy wybrać dowolne składniki, a nawet podzielić ją na kilka części i przygotować kilka wariantów, które w różnym czasie będziemy mogli sobie odgrzać;
  • Kiełbaski w cieście francuskim – wybrane kiełbaski owińmy ciastem francuskim i włóżmy do zamrażalnika. Wyjmijmy je na dzień przed pieczeniem. Podawajmy z keczupem, sosem BBQ lub innym, który lubisz.

Pozostałe porady