Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Domowe lody – od klasycznych smaków po niebanalne połączenia

Domowe lody z owoców leśnych

Gdy z nieba leje się żar, najlepszą przekąską są lody. Zamiast stać w długich kolejkach do dobrych lodziarni, spróbuj przygotować zimny deser samodzielnie w domu. Choć wydawać by się mogło, że wymaga to dużej wiedzy i mnóstwa wolnego czasu – nic bardziej mylnego. Z nami poznasz przepisy na najlepsze lody owocowe i warzywne, które na stałe trafią do twojego rodzinnego menu. Oto klasyczne, jak i zupełnie niestandardowe receptury, dzięki którym dostarczysz swoim bliskim nie tylko nieco chłodu w upalny dzień, lecz również moc witamin. Zapraszamy do lektury.

Jak zrobić lody idealne?

Samodzielne przygotowywanie posiłków w domu sprawia, że zawsze mamy pewność co do ich składu. Wspólne gotowanie to doskonały sposób, by podtrzymać rodzinne więzy. Warto więc do letnich rytuałów włączyć miksowanie najlepszych składników, tak aby uzyskać lody idealne.

Dlaczego przygotowywanie lodów w domu to świetny pomysł?

  • ich skład jest nam w 100% znany;
  • możemy przygotować je ze swoich ulubionych owoców czy warzyw;
  • to doskonała okazja, by spędzić czas w rodzinnym gronie;
  • najmłodsi członkowie rodziny mogą z niewielką pomocą dorosłych stworzyć swój ulubiony deser;
  • możemy usunąć z przepisu składnik, na który część domowników jest uczulona bądź po prostu go nie lubi.

Lody jak dawniej – smaki dzieciństwa

Co sprawia, że niektóre lody smakują nam bardziej, a inne mniej? Wiele zależy od tego, których składników użyjemy do ich przygotowania. Kiedy robimy je samodzielnie, możemy dodać najlepsze sezonowe owoce i ulubioną śmietanę. Dzięki temu aromat i smak deseru jest wyjątkowy i przenosi nas do dziecięcych lat. Gotowe produkty, które znajdziemy na sklepowych półkach – choć bywają smaczne – nie mogą równać się z tymi domowymi.

A jakie smaki lodów przeniosą nas do czasów dzieciństwa? Z pewnością te klasyczne: waniliowe, czekoladowe czy pistacjowe. Przedstawiamy przepisy na najlepsze z najlepszych lodów w tych wariantach.

Podstawa do lodów

Podstawą klasycznych lodów jest dobra, odpowiednio tłusta śmietana. To właśnie ona sprawia, że mają jedwabistą konsystencję i są delikatne jak chmurka. Dlatego też dobrze jest wybrać produkt jak najlepszej jakości, ze sprawdzonego źródła. Lody powstałe na wiejskiej śmietanie to prawdziwe niebo w gębie.

Składniki na lodową bazę:

  • śmietanka 30% – 500 ml
  • mleko – 150 ml
  • cukier – 50 g

Przygotowanie:

  1. Śmietankę podgrzej z cukrem, aż do jego całkowitego rozpuszczenia i zdejmij z palnika.
  2. Dodaj mleko i wymieszaj.
  3. Aby lody nabrały lekkości, napowietrz je przy użyciu miksera.
  4. Włóż do zamrażarki na co najmniej 5 godzin. Nie zapomnij o tym, by co 30 minut wyjmować lody i ponownie je miksować.

Lody waniliowe

Lody waniliowe to klasyk nad klasykami. Nie ma chyba miłośnika chłodnych przysmaków, który nie lubiłby tego lodowego wariantu.

Przygotowanie lodów waniliowych opiera się na przepisie podstawowym, jednak wymaga dodania do niego dwóch ważnych składników. Są to oczywiście ziarna wyłuskane z laski wanilii oraz żółtka z 5 jaj.

Przygotowanie:

  1. Żółtka wraz z cukrem podgrzej delikatnie w kąpieli wodnej. Gdy się połączą, całość przestudź.
  2. Ubij żółtka z cukrem na puszystą masę.
  3. Dodaj śmietankę i mleko oraz ziarna wanilii. Ubijaj, aż krem będzie jednolity i lekki.
  4. Przy schładzaniu masy postępuj tak jak w przepisie podstawowym.

Domowe lody czekoladowe

Czekolada to deser niemal idealny. Smakuje doskonale zarówno solo, jak również w kompozycji z owocami. Świetnie sprawdza się jako podwieczorek na co dzień i od święta. Gorzka jest najzdrowsza, dlatego warto połączyć ją z mleczną wersją i dodać do lodów. Są one wtedy mniej słodkie.

Przygotowanie:

  1. Dwie czekolady (1 gorzką i 1 mleczną) rozpuść w mleku (tyle ml, ile w przepisie podstawowym).
  2. Schłodzoną śmietankę utrzyj z cukrem na puszysty krem.
  3. Do kremowej masy dodaj schłodzoną do temperatury pokojowej czekoladę i dokładnie wymieszaj.
  4. Całość schłodź, a następnie postępuj tak jak w głównym przepisie.

Lody pistacjowe

Nie ma chyba lepszych lodów niż te pistacjowe. Orzechy pistacji są delikatne w smaku i bardzo sycące. Przygotowanie deseru nie powinno sprawić trudności nawet początkującym kucharzom.

Przygotowanie:

  1. Składniki z przepisu podstawowego umieść w rondelku.
  2. Dodaj sporą garść drobno posiekanych pistacji oraz 5 żółtek.
  3. Całość podgrzej, aż składniki dobrze się połączą.
  4. Masę schłodź tak jak w powyższych przepisach.

Ważne! Jeżeli chcesz ułatwić sobie pracę, skorzystaj z maszynki do lodów. Wystarczy, że schłodzoną masę przełożysz do misy maszynki i już. Po kilkugodzinnym leżakowaniu w zamrażarce lody będą gotowe – bez żadnych dodatkowych czynności.

Lody dla dzieci – witaminy w wafelku

Lody to jeden z najchętniej wybieranych przez dzieci deserów. Pełne cukru słodkości nie służą jednak najmłodszym. Na szczęście istnieje wiele możliwości, by przygotować zdrowsze i równie smaczne lody. Doskonałym pomysłem jest dodanie do deseru warzyw bądź ziół. Dzięki temu nawet największy niejadek zje jedną z pięciu zalecanych porcji jarzyn i owoców dziennie.

Lody mango-bazylia

Orzeźwiające mango nie ma sobie równych w letnie miesiące. Jest słodkie, aromatyczne i pachnie wakacjami. Choć jest to owoc egzotyczny, bez problemu znajdziemy go niemal w każdym sklepie spożywczym czy na targu. Smak mango nie wymaga dodawania białego cukru do lodów. Bazylia, choć nieoczywista, sprawia, że lody stają się jeszcze pyszniejsze.

Składniki:

  • składniki na lody podstawowe
  • 5 żółtek
  • mango – 2 owoce albo 1 opakowanie mrożonego
  • liście bazylii – garść

Przygotowanie:

  1. Przygotuj lody według przepisu podstawowego.
  2. Ubij 5 żółtek na puszystą masę i dodaj je do przygotowanego wcześniej i spulchnionego mikserem kremu śmietankowego.
  3. Dwa owoce obierz ze skóry i usuń z nich pestki, a następnie pokrój na mniejsze kawałki. Możesz też użyć mrożonego mango. Zblenduj.
  4. Posiekaj drobno garść bazylii.
  5. Dodaj owoce i zioła do kremu, wymieszaj szpatułką.
  6. Schłodź masę tak jak w przepisie podstawowym.

Szpinak-banan – idealne lody dla dzieci

Szpinak na dziecięcym talerzu wywołuje mieszane uczucia. Rodzice namawiają swoje pociechy, by zjadły choć trochę. Przecież szpinak zawiera całe mnóstwo dobroczynnych dla zdrowia składników: witaminę K, kwas foliowy, azotany. żelazo i luteinę[1]. Dzieci natomiast często widzą jedynie niezbyt kształtny dodatek do obiadu i za nic nie chcą go spróbować. Rozwiązaniem są proste w przygotowaniu lody szpinakowo-bananowe.

Składniki:

  • banany – 3 dojrzałe
  • mrożony szpinak – 1 opakowanie
  • sok pomarańczowy – 3 łyżki

Przygotowanie:

  1. 3 banany pokrój w plastry i zamroź dzień wcześniej.
  2. Do miski włóż opakowanie mrożonego szpinaku oraz banany.
  3. Zblenduj całość z odrobiną soku pomarańczowego, przełóż do pojemnika i włóż do zamrażarki na 2 godziny.

Przepis na lody z buraków i jeżyn

Wśród ulubionych wiosennych potraw Polaków jest botwina. Młode buraki smakują naprawdę wyśmienicie i przywołują wspomnienia z dzieciństwa. Jednak to nie jedyna buraczana pyszność, która zachwyci każdego smakosza. Lody z buraków i jeżyn to dopiero gratka. Ich przygotowanie zajmuje zaledwie krótką chwilę. Zwłaszcza, gdy korzysta się z zamrożonych w pełni sezonu owoców i warzyw.

Składniki:

  • mrożone buraczki puree – 1 opakowanie
  • jeżyny – 250 g
  • maliny – 250 g
  • syrop malinowy – 3 łyżki

Przygotowanie:

  1. Jeżyny i maliny dokładnie umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Ułóż na desce lub talerzu i włóż do zamrażarki na 3 godziny albo na całą noc. Możesz też użyć gotowych, mrożonych owoców.
  2. Mrożone buraki puree przełóż do miski, dodaj zamrożone maliny i jeżyny oraz syrop malinowy. Dokładnie zblenduj i przełóż do pojemnika. Włóż całość do zamrażarki na co najmniej 3 godziny.

[1] Szpinak: wartości odżywcze · właściwości (lista) · jak jeść (vitapedia.pl)

Pozostałe porady