Gdy z nieba leje się żar, najlepszą przekąską są lody. Zamiast stać w długich kolejkach do dobrych lodziarni, spróbuj przygotować zimny deser samodzielnie w domu. Choć wydawać by się mogło, że wymaga to dużej wiedzy i mnóstwa wolnego czasu – nic bardziej mylnego. Z nami poznasz przepisy na najlepsze lody owocowe i warzywne, które na stałe trafią do twojego rodzinnego menu. Oto klasyczne, jak i zupełnie niestandardowe receptury, dzięki którym dostarczysz swoim bliskim nie tylko nieco chłodu w upalny dzień, lecz również moc witamin. Zapraszamy do lektury.
Samodzielne przygotowywanie posiłków w domu sprawia, że zawsze mamy pewność co do ich składu. Wspólne gotowanie to doskonały sposób, by podtrzymać rodzinne więzy. Warto więc do letnich rytuałów włączyć miksowanie najlepszych składników, tak aby uzyskać lody idealne.
Dlaczego przygotowywanie lodów w domu to świetny pomysł?
Co sprawia, że niektóre lody smakują nam bardziej, a inne mniej? Wiele zależy od tego, których składników użyjemy do ich przygotowania. Kiedy robimy je samodzielnie, możemy dodać najlepsze sezonowe owoce i ulubioną śmietanę. Dzięki temu aromat i smak deseru jest wyjątkowy i przenosi nas do dziecięcych lat. Gotowe produkty, które znajdziemy na sklepowych półkach – choć bywają smaczne – nie mogą równać się z tymi domowymi.
A jakie smaki lodów przeniosą nas do czasów dzieciństwa? Z pewnością te klasyczne: waniliowe, czekoladowe czy pistacjowe. Przedstawiamy przepisy na najlepsze z najlepszych lodów w tych wariantach.
Podstawą klasycznych lodów jest dobra, odpowiednio tłusta śmietana. To właśnie ona sprawia, że mają jedwabistą konsystencję i są delikatne jak chmurka. Dlatego też dobrze jest wybrać produkt jak najlepszej jakości, ze sprawdzonego źródła. Lody powstałe na wiejskiej śmietanie to prawdziwe niebo w gębie.
Składniki na lodową bazę:
Przygotowanie:
Lody waniliowe to klasyk nad klasykami. Nie ma chyba miłośnika chłodnych przysmaków, który nie lubiłby tego lodowego wariantu.
Przygotowanie lodów waniliowych opiera się na przepisie podstawowym, jednak wymaga dodania do niego dwóch ważnych składników. Są to oczywiście ziarna wyłuskane z laski wanilii oraz żółtka z 5 jaj.
Przygotowanie:
Czekolada to deser niemal idealny. Smakuje doskonale zarówno solo, jak również w kompozycji z owocami. Świetnie sprawdza się jako podwieczorek na co dzień i od święta. Gorzka jest najzdrowsza, dlatego warto połączyć ją z mleczną wersją i dodać do lodów. Są one wtedy mniej słodkie.
Przygotowanie:
Nie ma chyba lepszych lodów niż te pistacjowe. Orzechy pistacji są delikatne w smaku i bardzo sycące. Przygotowanie deseru nie powinno sprawić trudności nawet początkującym kucharzom.
Przygotowanie:
Ważne! Jeżeli chcesz ułatwić sobie pracę, skorzystaj z maszynki do lodów. Wystarczy, że schłodzoną masę przełożysz do misy maszynki i już. Po kilkugodzinnym leżakowaniu w zamrażarce lody będą gotowe – bez żadnych dodatkowych czynności.
Lody to jeden z najchętniej wybieranych przez dzieci deserów. Pełne cukru słodkości nie służą jednak najmłodszym. Na szczęście istnieje wiele możliwości, by przygotować zdrowsze i równie smaczne lody. Doskonałym pomysłem jest dodanie do deseru warzyw bądź ziół. Dzięki temu nawet największy niejadek zje jedną z pięciu zalecanych porcji jarzyn i owoców dziennie.
Orzeźwiające mango nie ma sobie równych w letnie miesiące. Jest słodkie, aromatyczne i pachnie wakacjami. Choć jest to owoc egzotyczny, bez problemu znajdziemy go niemal w każdym sklepie spożywczym czy na targu. Smak mango nie wymaga dodawania białego cukru do lodów. Bazylia, choć nieoczywista, sprawia, że lody stają się jeszcze pyszniejsze.
Składniki:
Przygotowanie:
Szpinak na dziecięcym talerzu wywołuje mieszane uczucia. Rodzice namawiają swoje pociechy, by zjadły choć trochę. Przecież szpinak zawiera całe mnóstwo dobroczynnych dla zdrowia składników: witaminę K, kwas foliowy, azotany. żelazo i luteinę[1]. Dzieci natomiast często widzą jedynie niezbyt kształtny dodatek do obiadu i za nic nie chcą go spróbować. Rozwiązaniem są proste w przygotowaniu lody szpinakowo-bananowe.
Składniki:
Przygotowanie:
Wśród ulubionych wiosennych potraw Polaków jest botwina. Młode buraki smakują naprawdę wyśmienicie i przywołują wspomnienia z dzieciństwa. Jednak to nie jedyna buraczana pyszność, która zachwyci każdego smakosza. Lody z buraków i jeżyn to dopiero gratka. Ich przygotowanie zajmuje zaledwie krótką chwilę. Zwłaszcza, gdy korzysta się z zamrożonych w pełni sezonu owoców i warzyw.
Składniki:
Przygotowanie:
[1] Szpinak: wartości odżywcze · właściwości (lista) · jak jeść (vitapedia.pl)