Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Indyjskie mango lassi – przepis na koktajl mango

Indyjskie mango lassi

Są potrawy i napoje, które przywodzą na myśl pełne słońca i przygód orientalne podróże. Wyjątkowe i niepowtarzalne smaki i aromaty mogą nas bowiem przenieść w najdalsze zakątki świata. Czasem wystarczy kilka składników, by przygotować pełne witamin pyszności. Dlatego dziś na tapet  weźmiemy cos naprawdę wyjątkowego – indyjskie mango lassi. Ten koktajl jogurtowy z pewnością skradnie serce niejednego wielbiciela słodkich smaków. Jak zrobić mango lassi? Oto kilka pomysłów.

Mango – co warto wiedzieć o tym owocu?

Mango jest owocem egzotycznym, który pierwotnie rósł na terenach Azji Południowej. Wraz ze wzrostem jego popularności uprawa rozprzestrzeniła się też na inne kontynenty[1]. Nic w tym dziwnego, ponieważ owoc ten jest niezwykle smaczny. Pod rumianą skórką ukryty jest wyjątkowo słodki, zwarty i aromatyczny miąższ. Żółte wnętrze owocu świetnie sprawdza się jako składnik deserów i dań wytrawnych. Doskonale komponuje się też z koktajlami i drinkami.

Mango to jednak nie tylko niebanalny smak, lecz również szereg wartości odżywczych. Co znajdziemy w jego wnętrzu?

  • witaminę C;
  • witaminę A;
  • kwas foliowy;
  • witaminy z grupy B: B1, B2, B3 i B6;
  • witaminę E;
  • potas;
  • magnez;
  • żelazo;
  • fosfor;
  • wapń, cynk;
  • jod;
  • karotenoidy;
  • kwasy fenolowe;
  • mangiferynę[2].

Owoce mango korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Łagodzą objawy chorób jelitowych, pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają zaparciom. W ograniczonych ilościach mają także działanie przeciwzapalne, które zaobserwowano u osób z nadmierną ilością tkanki tłuszczowej[3].

Koktajl mango lassi – czy warto wybierać mrożone owoce?

Czasem zdarza się, że na sklepowych półkach brakuje danego rodzaju owoców, ponieważ nie ma na nie aktualnie sezonu. Bywa również, że te sztuki, które są dostępne, nie są w pełni dojrzałe. Dlatego też, gdy mamy ochotę na pełne smaku i witamin pyszności, powinniśmy sięgać po mrożonki.

Owoce i warzywa, które zostały w odpowiedni sposób zamrożone (na przykład przy wykorzystaniu metody IQF – Individualy Quick Frozen oraz zebrane w sezonie w okresie dojrzałości) to świetna alternatywa dla świeżych produktów. W porównaniu z innymi formami utrwalania żywności, podczas mrożenia traci się znacznie mniej witamin A, C i z grupy B oraz związków polifenolowych. Podstawowe wartości odżywcze takich owoców i warzyw pozostają bez zmian[4].

Zalety mrożonek:

  • dostępność warzyw i owoców przez cały rok;
  • mała utrata witamin w porównaniu do świeżych owoców i warzyw;
  • mrożenie owoców i warzyw w szczycie sezonu, w optymalnym okresie dojrzałości zbiorczej;
  • dostępność niemal w każdym sklepie spożywczym;
  • umiejętne przechowywanie zapewnia świeżość produktów nawet przez kilka miesięcy.

Indyjskie mango lassi

Mango lassi to koktajl, który już od wieków jest jednym z chętniej wybieranych napojów w Indiach. Jego słodki smak i dodatek wody oraz jogurtu naturalnego sprawiają, że mieszkańcy tych rejonów z przyjemnością gaszą nim pragnienie już od wielu setek lat. Wraz ze wzrostem popularności kuchni indyjskiej w Europie, zyskał on uznanie także u nas. Bez problemu możemy zamówić go w restauracjach do pysznego curry albo przygotować w domu. Wystarczy zaledwie kilka prostych składników, by stworzyć ten orientalny napój.

Mango lassi sprawdzi się jako:

  • zdrowa przekąska;
  • pierwsze albo drugie śniadanie;
  • podwieczorek.

Mango lassi – oryginalny przepis

Oryginalny przepis na mango lassi jest tak prosty, że każdy sobie z nim poradzi. Aby jednak koktajl ten był naprawdę smaczny, wybierzmy dobrej jakości składniki.

O czym należy pamiętać, wybierając produkty do przygotowania mango lassi?

  1. Mango powinno być słodkie i dojrzałe. Jeżeli nie masz pewności, czy owoc taki właśnie jest, sięgnij po sprawdzone i pyszne mrożonki Hortex. Dodatkowo mango, które można znaleźć w sklepowej zamrażarce, jest pokrojone w wygodną kostkę.
  2. Jogurt powinien mieć możliwie jak najkrótszy skład. Tak naprawdę wystarczy, by zawierał mleko oraz kultury bakterii jogurtowych.
  3. Przyprawy, którymi urozmaicasz smak mango lassi, także muszą pochodzić z dobrego źródła. Zrezygnuj z tych, które dostać możesz w każdym sklepie. Wybierz się w miejsce, gdzie dostępne są pyszności prosto z Indii. Ich aromat i smak są nieporównywalnie lepsze.

Składniki:

  • mango mrożone – 1 opakowanie albo świeże – 2 sztuki;
  • jogurt naturalny – 250 ml;
  • mleko – 250 ml;
  • kardamon mielony – szczypta.

Przygotowanie:

  1. Mrożone mango rozmroź. Jeżeli używasz świeżego, obierz je ze skórki i usuń pestkę.
  2. Przełóż owoce do dzbanka i dokładnie zblenduj z mlekiem, jogurtem i kardamonem.
  3. Schłodź koktajl w lodówce.

Dlaczego mango lassi bez dodatku cukru to dobry pomysł? Owoc mango zawiera dużo naturalnej słodyczy. Biały cukier nie jest więc potrzebny, by uzyskać właściwy smak. Ma za to wiele właściwości, które niekorzystnie wpływają na nasze zdrowie:

  • sprzyja rozwojowi cukrzycy i otyłości;
  • niszczy nasze zęby, powodując próchnicę;
  • wiąże się ze wzrostem ciśnienia krwi[5].

Jeżeli jednak potrzebujesz dosłodzić koktajl, wybierz w małej ilości:

  • miód;
  • syrop z agawy;
  • syrop klonowy;
  • banan;
  • namoczone w wodzie, suszone daktyle.

Mango lassi – jak zrobić je inaczej?

Choć klasyczny przepis na mango lassi jest doskonały, podobnie jak w przypadku innych receptur, także i w tym przypadku możemy śmiało eksperymentować. Wystarczy zmienić przyprawy albo dodać nieco innych owoców, by stworzyć coś zupełnie nowego i naprawdę pysznego.

Wegańskie mango lassi

Składniki:

  • mrożone mango – ½ opakowania albo świeże – 1 sztuka;
  • mleko kokosowe – 1 puszka;
  • gałka muszkatołowa – szczypta;
  • woda.

Przygotowanie:

  1. Mrożone mango rozmroź, a świeże obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Do dzbanka włóż mango i dolej mleko kokosowe. Dodaj gałkę muszkatołową i zblenduj.
  3. Jeżeli koktajl jest zbyt gęsty, dolej nieco wody i ponownie zblenduj.

Mango lassi z bananem

Składniki:

  • mango mrożone – 1 opakowanie albo świeże – 2 sztuki;
  • maślanka – 500 ml;
  • banan – 1 dojrzała sztuka;
  • cynamon mielony – szczypta.

Przygotowanie:

  1. Podobnie jak w przypadku poprzednich wersji mango lassi, przygotuj owoc i przełóż go do dzbanka.
  2. Dodaj maślankę oraz pokrojony na mniejsze części banan.
  3. Dopraw cynamonem, tak jak lubisz. Nie przesadź jednak z jego ilością, ponieważ koktajl zyska gorzki posmak.
  4. Całość zblenduj i schłodź w lodówce. Podawaj z listkiem mięty.

Mango lassi w wersji pikantnej

Składniki:

  • mango mrożone – 1 opakowanie albo świeże – 2 sztuki;
  • jogurt naturalny – 50 ml;
  • chłodna woda – 300 ml;
  • imbir mielony – szczypta;
  • ostra papryka mielona – szczypta;
  • kardamon – szczypta.

Przygotowanie:

  • Mango zblenduj na jedwabiście gładką pulpę.
  • Dodaj jogurt naturalny oraz wodę.
  • Dosyp przyprawy, w takiej ilości, jak najbardziej lubisz.
  • Dobrze schłodź koktajl w lodówce.

[1] Mango (owoc): wartości odżywcze, właściwości (vitapedia.pl)

[2] Tamże

[3] Tamże

[4] Mrożonki. Czy warto uwzględniać je w diecie? – Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej (pzh.gov.pl)

[5] phe-2011-2-181.pdf (phie.pl)

Pozostałe porady